Energiebestuurders naar Nedersaksen voor Nederlands-Duitse samenwerking

04 feb 2014

De energiebestuurders, -gedeputeerden en -wethouders, uit de Energy Valley regio brengen 6 en 7 februari een uitgebreid werkbezoek aan Nedersaksen. Tijdens het bezoek worden er gesprekken gevoerd en werkbezoeken afgelegd over grensoverschrijdende samenwerking tussen Noord-Nederland en Nedersaksen. Doel van het bezoek is om kennis te maken met initiatieven en ontwikkelingen, het uitwisselen van kennis en ervaringen en het verder versterken van de grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van energie en innovatie.

Op donderdag 6 februari wordt een bezoek afgelegd aan de E-Gas (Power to Gas) installatie van Audi in Werlte. Dit is de grootste installatie ter wereld waar met behulp van elektriciteit uit windenergie, CO2  en water methaangas wordt geproduceerd en geleverd wordt aan het aardgasnet. In Oldenburg wordt het Next Energy bezocht, het EWE-Forschungszentrum für Energietechnologie van de universiteit van Oldenburg, waar onder andere gesproken wordt over energiemanagement voor gebouwen. De delegatie heeft een gesprek met Franz-Josef Sickelmann, de Landesbeauftragter fur regionale Entwickling Weser Ems met onder meer als gespreksthema de samenwerking in EU-projecten voor economie en energie. De dag wordt besloten met een ontmoeting met bestuurders en partners uit de Weser-Ems regio over de samenwerking met bedrijven en actuele ontwikkelingen op energiegebied.

In Hannover volgt vrijdag 7 februari een gesprek met Umweltminister Stefan Wenzel waar onder andere gesproken wordt over offshore windenergie, lokale energie gemeenschappen, bio-LNG, groen gas en de economische kansen van energiesystemen in de toekomst. In het Niedersachsisches Ministerium für Umwelt is een ontmoeting met experts van de afdeling Energie und Klimatschutz en  wordt er gesproken over de maatschappelijke acceptatie van energieprojecten en werkgelegenheid in de energiesector.

Vanuit de Energy Valley regio gaan de volgende noordelijke bestuurders mee op het werkbezoek: de gedeputeerden Jaap Bond (Noord-Holland), Henk van de Boer (Drenthe), Hans Konst (Fryslân), Yvonne van Mastrigt (Groningen) en de wethouders Isabelle Diks (Leeuwarden), Nynke Houwing (Emmen), Alex Langius (Assen), Jan Nagengast (Alkmaar) en Kees Visser (Den Helder). De stichting Energy Valley begeleidt dit bezoek.

Nieuwsarchief