Energie en CO2-arme economie

19 dec 2016

Op donderdag 15 december vond in Lingen (D) de eerste INTERREG-themaconferentie plaats over de nieuwe projecten binnen het strategisch initiatief “Energie & CO2-arme economie”. De negen tot nu toe goedgekeurde projecten zijn met een pitch voorgesteld. Ook kwamen de INTERREG-partners aan het woord, zodat plan en praktijk konden worden vergeleken. Centraal stond de vraag of we met INTERREG de juiste sectoren en resultaten bereiken. Het antwoord uit de podium discussie was duidelijk: de projecten leveren allemaal hun bijdrage aan de “Energiewende” en aan de reductie van de CO2-uitstoot. Natuurlijk kan INTERREG dat niet alleen, maar de projecten passen binnen nationale, regionale en wereldwijde strategieën op het gebied van energie en daarom kan het programmagebied zich ook in de komende jaren verder als “Energieregio” profileren.
 


Er werd ook duidelijk dat een succes op het gebied van Energie & CO2-arme economie afhangt van andere factoren. De sector heeft een duidelijke link met de ontwikkeling van nieue High Tech Producten en systemen – een “cross-over” met een ander zwaartepunt van het INTERREG-programma. Hierover vindt naar verwachting op 30-3-2017 de volgende thematische conferentie plaats. Aan de andere kant is de energietransitie alleen mogelijk door ook sociaal-economische factoren te betrekken – daarvoor biedt INTERREG met prioriteit 2 eveneens mogelijkheden, bijvoorbeeld als het gaat om onderwijs, arbeidsmarkt of netwerkvorming.
 

Hieronder vindt u de link waar u de presentaties van de bijeenkomst en een deelnemerslijst kunt downloaden. ook vindt u daar enkele foto's van de bijeenkomst.

https://www.deutschland-nederland.eu/nl/energie-co2-arme-wirtschaft/

Nieuwsarchief