Emmen werkt aan slimme duurzame energie

16 dec 2014

Het is maar een scenario, maar toch: dat Emmen in de toekomst voor haar energievoorziening gebruik maakt van de overcapaciteit van Duitse buurman Haren hoeft niet langer een utopie te zijn.
Uniek is het sowieso volgens wethouder René van der Weide (Wakker Emmen), de samenwerking die Emmen sinds kort met een aantal partijen is aangegaan op het gebied van smart energy. Vooral ook omdat het project grensoverschrijdend is. De windmolendiscussie in Emmen is nog lang niet ten einde, maar Van der Weide van Wakker Emmen is al druk doende met hele andere vormen van duurzame energie.

Lokaal
Vrijdag ondertekende hij een intentieverklaring, waarin de Technische Universiteit in Enschede, energieleverancier Enexis, het landgoed Scholtenszathe en de gemeenten Haren en Emmen met elkaar afspraken om de mogelijkheden te onderzoeken op het gebied van duurzame energie. ,,Het zelf opwekken van energie met gebruikmaking van bijvoorbeeld zonne-energie, aardwarmte en geothermie en al die vormen van energieopwekking aan elkaar koppelen voor een zelfvoorzienend systeem, dat zou het mooiste zijn. Lokale energie lokaal gebruiken, dat is het idee.'''

Restwarmte
Concrete projecten in het kader van zo'n slim energienetwerk zijn er nog niet, dat is stap twee, maar het voorbeeld van de restwarmte die Emmen zou kunnen gebruiken is maar een van de mogelijke opties. ,,In Haren wordt een kinderdagverblijf gebouwd waarbij de energievoorziening het resultaat is van een samenwerking tussen de TU en RWE,'' weet Van der Weide inmiddels. De universiteit zorgde voor een systeem waarbij het teveel aan energie dat de zonnepanelen in het kinderdagverblijf leveren wordt opgeslagen om op een later moment, als de warmte nodig is, alsnog in te zetten.

Nieuwe samenwerking
Een bijvangst van de start van de nieuwe samenwerking is dat Van der Weide eindelijk weer eens over andere vormen van duurzame energie kan praten dan windmolens. De wethouder riep na de verkiezingen Emmen uit tot windmolenvrije gemeente, maar ontdekte al snel dat niet hij maar de provincie over windturbines gaat. Nu Emmen er 32 moet plaatsen neemt de discussie over andere vormen van duurzame energie snel toe.

Bron: Dvhn

Nieuwsarchief