'Eerste black-outs in energievoorziening vanaf 2017'

26 nov 2013

'Mijn beste inschatting is dat we ergens rond 2017/2018 de eerste black-outs in Noordwest-Europa zullen hebben in de maanden januari of februari, aan het begin van de ochtend.' Dat schrijft John Kerkhoven, Managing Partner bij Quintel Intelligence en het brein achter www.energietransitiemodel.nl, de site waarop iedereen zijn eigen scenario kan maken voor het energiebeleid van de toekomst.

Kerkhoven heeft een bijdrage geleverd aan het discussiemagazine over energiekwesties, Energiepodium. Dit e-magazine is een initiatief van GasTerra uit Groningen om menings- en opinievorming over energiekwesties te stimuleren.

Als gevolg van het Nationaal Energieakkoord, de plannen van TenneT en de Duitse Energiewende komt er, zo betoogt Kerkhoven, straks zoveel zon- en windelektriciteit beschikbaar voor Nederland, dat we in 2020 1.000 tot 1.500 uur per jaar een stroomprijs van nul of lager zullen hebben als alle plannen doorgaan.
 
'Dit is mijns inziens goed nieuws, want dit zal leiden tot veel innovatie en nieuwe economische activiteit. Maar er zijn ook grote negatieve effecten te verwachten. Door de lage CO2-prijs en de lage kolenprijs zullen in dit scenario alle gascentrales structureel verliesgevend zijn tussen 2014 en 2020.'

'Maar het tweede orde-effect is dat we dan binnen Nederland niet meer een situatie kunnen opvangen als de zon niet schijnt en de wind niet waait. In andere woorden: de kans dat het licht regelmatig uitgaat als de ons omringende landen niet bijspringen is dan 100 procent.'
 
Als wij in Nederland geen zon en wind hebben, is het waarschijnlijk dat landen om ons heen in dezelfde situatie zitten. Het is dan ook maar de vraag of we dan op de hulp van onze buren kunnen rekenen. We komen steeds vaker situaties tegen waarin de reservecapaciteit voor stroomopwekking bijna opgebruikt wordt. De eerste momenten in de winter dat het spannend begint te worden, zijn al geweest.

Het volledige blog van Kerkhoven is te vinden op: www.energiepodium.nl

Nieuwsarchief