Een werkweek in een weekend voor startende energieondernemers

17 mrt 2016

In het weekend van 10 maart vond het Startup Fast Track Weekend in Groningen plaats. Na een eerste  voorselectie ontvingen vijftien energie startups een intensieve training en coaching, waardoor hun idee een enorme boost kreeg. Het weekend zelf diende tevens als definitieve selectie voor toelating tot het Startup Fast Track programma. In dit programma ontvangen energie startups persoonlijke - en expert coaching, training, netwerkmogelijkheden en maken ze kans op €10.000 financiering.

 

Op basis van een investor pitch, het business model canvas, de doorgemaakte progressie in het weekend, schaalbaarheid en impact op de energietransitie, hebben Clean Tech Aviation, Energie-company, Enflex, Envitron, Grun2, GRIDCORN en Sound Energy sowieso een plek verdiend in het Startup Fast Track programma.

 

Onder de bezielende en energieke leiding van top-facilitator Neil Sheridan zijn de energie startups meegenomen in een zoektocht naar de noodzakelijke kwaliteiten voor onderneming en ondernemer. Tijdens het weekend viel op dat ondernemers vooral gefocust waren op hun initiële idee, en de daarbij behorende achterliggende technologie. Niet zozeer op business development of het ontwikkelen van schaalbare verdienmodellen. Volgens coach Maurits Alberda is “Het Startup Fast Track traject gericht op versnellen en realiseren van schaalbare innovatieve ideeën die impact hebben op de energietransitie. Wij willen startups de juiste vragen stellen om erachter te komen wat voor ondersteuning we hun kunnen bieden en wat er nodig is voor optimale groei. Hoe groot is je markt? Hoe bereik je deze markt, wat is er voor nodig? Wat is je verdienmodel? Waar sta je nu en over 3 jaar? Hoeveel investering heb je nodig om te groeien?”. Met onder andere deze vragen zijn de startups, samen met de experts van Startup Fast Track, aan de slag gegaan.

 

De groep energieondernemers varieerde van (oud) studenten, PhD’s tot meer ervaren professionals. En, volgens Alberda, “het zijn allemaal zeer gemotiveerde ondernemers met goede ideeën waar ze echt een succes van willen maken”. De ondernemers werden verzocht kritisch onderbouwend naar elkaar te zijn, tijdens elkaars pitches en presentaties. Door deze verdieping ontstonden gedurende het weekend verschillende onderlinge matches. Daarnaast ontvingen de startups waardevolle feedback van hun potentiele klanten. Gedurende het programma kregen de deelnemers ook eye-openers van spelers uit het veld. Zo gaf Jeroen Beks, ENGIE Development Director for Benelux and Germany, een lezing over de perspectieven uit de industrie over onze energietoekomst.

In Startup Fast Track, Energy Academy Europe is facilitating a collaboration with ENGIE, Hanze UAS, Value050, University of Groningen Centre of Entrepreneurship, VentureLab International North and EnTranCe. De vorige editie zorgde ervoor dat 15 energie startups versnelden. Deze tweede editie van het programma loopt tot eind juni. Voor meer informatie, zie www.startupfasttrack.org.

Nieuwsarchief