Duurzame energie centraal in Koninklijk werkbezoek aan Hamburg

20 mrt 2015

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima hebben donderdag 19 en vrijdag 20 maart 2015 een werkbezoek gebracht aan de Duitse deelstaten Sleeswijk-Holstein en Hamburg. De Koning en Koningin worden bij hun bezoek vergezeld door minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Op het programma staat o.a. een bezoek aan de conferentie ‘LNG – Full speed ahead’- waar wordt ingegaan op de mogelijkheden van Liquefied Natural Gas (LNG) voor de maritieme industrie.

Doel van het werkbezoek is de handels- en investeringsrelaties te verdiepen en de samenwerking in de sectoren energie en life sciences en health te bevorderen. Ook is er aandacht voor de creatieve industrie, de maritieme sector en de biologische landbouw.

Wind op zee

Op donderdag stond een trilateraal seminar over windenergie op zee op het programma met Nederlandse, Duitse en Deense deelnemers in de Handelskammer Hamburg. De deelnemers zijn afkomstig uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid. Het seminar richt zich op de bijdrage die de drie landen gezamenlijk kunnen leveren aan de Europese energietransitie. Ook is gesproken over oplossingen voor uitdagingen als klimaatverandering en de sterke groei van de wereldbevolking.

Veel expertise

In Nederland bestaat veel expertise in de offshore techniek 'onder tot aan de wateroppervlakte', terwijl de industrie in Duitsland en Denemarken vooral voortkomt uit de on shore techniek.

Innovatieve samenwerking

Op vrijdagochtend wonen de Koning en Koningin een bijeenkomst bij van Duitse en Nederlandse ondernemers in de Fischauktionshalle in Hamburg over de mogelijkheden van Liquefied Natural Gas (LNG) voor de maritieme industrie. De wijze waarop Nederlandse en Duitse partijen samenwerken op het gebied van LNG wordt aansprekend geïllustreerd op de Innovation Area. Bij verschillende thematafels tonen Nederlandse en Duitse bedrijven alle verschillende facetten van de transitie naar scheepsvoortstuwing op LNG. Bedrijven uit de gehele sector zijn tijdens deze bijeenkomst aanwezig, waaronder scheepswerven, rederijen en systeemleveranciers.

LNG Power Barge

Vervolgens krijgen de Koning en Koningin een rondleiding op de zogenoemde LNG Power Barge, waar elektriciteit uit LNG wordt omgezet. Medio 2015 wordt deze eerste Barge, de Hummel, voor de mobiele energievoorziening van cruiseschepen in Hamburg geëxploiteerd. Duitse en Nederlandse partners werken hierbij nauw samen. Het Duitse bedrijf Becker Marine Systems  zorgt voor de exploitatie, de benodigde LNG is afkomstig uit de Rotterdamse GATE LNG terminal en wordt geleverd door Shell Duitsland.

Vermindering van emissies

De inzet van LNG als milieuvriendelijke brandstof kan bijdragen aan de vermindering van emissies in de scheepvaart en de verbetering van de luchtkwaliteit van havensteden. Ook biedt het kansen voor de exploitatie en het onderhoud van toekomstige windparken op zee.

Grensoverschrijdende samenwerking

De conferentie ‘LNG – Full speed ahead’ word georganiseerd door het Netherlands Business Support Office in Hamburg en de Behörde für Wirtschaft, Verkehr und Innovation van Hamburg. Hierbij werd men ondersteund door Netherlands Maritime Technology, het Nederlandse LNG Platform, het Duitse Maritime LNG Plattform en Maritimes Cluster Norddeutschland.

Nieuwsarchief