Duitse minister bezoekt Nederlandse energiepartners Noord-Nederland

13 nov 2014

Gisteren en vandaag (12 en 13 november) brengt de Nedersaksische minister van milieu Stefan Wenzel een tweedaags werkbezoek aan Noord-Nederland. De provincies Drenthe, Fryslân, Groningen en Noord-Holland nodigden hem uit om kennis te delen over energie. Het werkbezoek bestaat uit een workshopmiddag en enkele bezoeken aan projecten.

Woensdag 12 november heeft de minister deelgenomen aan de Nederlands-Duitse workshopmiddag over energiecoöperaties in Lauswolt in Beetsterzwaag. Leden van energiecoöperaties uit Noord-Nederland en Niedersachsen zijn aan de hand van voorbeelden op zoek gegaan naar overeenkomsten en verschillen tussen Nederlandse en Duitse coöperaties.

Vandaag bezoekt de minister eerst een demonstratieproject van een toekomstige energie-infrastructuur met 25 huishoudens in Hoogkerk, Power Matching City. Daarna gaat hij naar de proeftuin voor duurzame energie, Entrance, op het Zernike complex in Groningen. Stichting Energy Valley overhandigt het eerste exemplaar van de brochure Crossing Borders in Energy Transition (PDF, 2 Mb).

Energie-coöperaties
Steeds meer mensen willen werk maken van duurzame energie en nemen het heft in eigen handen. Consumenten nemen niet langer alleen energie af, maar gaan ook zelf schone energie produceren. Overheden stimuleren lokale initiatieven voor een sterke regio die niet meer afhankelijk is van fossiele brandstoffen. Energiecoöperaties ontstaan in de regio in allerlei soorten en maten. Deze samenwerking, veelal door professionele vrijwilligers, draagt sterk bij aan de transitie naar een decentraal volledig duurzaam energiesysteem.

Pionieren
Dit pionierswerk roept vele vragen op, zoals: Hoe richt je een energiecoöperatie op? En hoe laat je een coöperatie succesvol functioneren? In de workshopmiddag 'Energiecoöperaties – People's Power für die Energiewende' gaan we in gesprek over deze vragen. Zo leren we van elkaar en kunnen we samen vaart maken met de transitie naar een duurzame energievoorziening.

Groene wijk
PowerMatching City is de Europese proeftuin om vraag en aanbod van stroom en warmte aan elkaar te koppelen. De huishoudens beschikken over slimme apparatuur die hun energievraag afstemmen op de beschikbaarheid van zonne- en windenergie, of zelf hun eigen elektriciteit opwekken als deze duurzame bronnen even niet beschikbaar zijn. Dit kan door bijvoorbeeld de vaatwasser aan te zetten op het moment dat de zon het felst schijnt op de zonnepanelen. Op deze manier wordt er optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare duurzame energie en wordt het energienet voorbereid op een duurzame toekomst.

EnTranCe
Deze proeftuin op energiegebied brengt bedrijfsleven, ondernemers en onderwijsinstituten bij elkaar om te werken aan duurzame energie. Het wordt een toegangspoort voor goede, creatieve ideeën en voorstellen op energiegebied. Voor uitwerking, ontwikkeling en projectbegeleiding van de energievoorstellen kunnen bedrijven en aspirant-ondernemers en overige belangstellenden gebruikmaken van de uitgebreide technische faciliteiten die het Energy Transition Center straks biedt. Het Energy Transition Center is een initiatief van BAM Infra, GasTerra, Gasunie, Hanzehogeschool Groningen en Imtech.

Samenwerking
Aanleiding voor het werkbezoek is het bezoek van begin dit jaar van Noord-Nederlandse energiegedeputeerden en wethouders aan Nedersaksen. Tijdens het tweedaagse bezoek zijn onder andere de Niedersachsische milieuminister Stefan Wenzel, Landesbeauftragter Weser-Ems Franz-Josef Sickelmann, de Friese Commissaris van de Koning John Jorritsma en de gedeputeerden Jaap Bond van Noord Holland, Hans Konst van Fryslân en de Groningse gedeputeerde Yvonne van Mastrigt aanwezig.

Nieuwsarchief