Druk bezochte conferentie ‘Samen werken aan duurzaam vakmanschap in de energietechniek’

06 dec 2017

Donderdag 30 november vond in het Fries Congrescentrum in Drachten de conferentie ‘Samen werken aan duurzaam vakmanschap in de energietechniek’ plaats. De conferentie was georganiseerd door Energy College met ondersteuning van Energy Valley. Met zo’n 350 mbo scholieren, docenten, ondernemers en een netwerkplein kunnen we spreken van een goede opkomst.

Een van de sprekers van de middag, Klaas Jan Noorman - lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool - zag dat er veel jonge techneuten aanwezig waren en gaf hen een inkijkje in de maatschappelijke gevolgen van ons huidige, fossiele energieverbruik. Op dit moment is het aandeel duurzame energie slechts 4%. Om energieneutraal te kunnen zijn in 2050 speelt innovatie een sleutelrol. “Kijk maar naar Siemens. Vanwege de doorontwikkeling van de energiesector produceert het bedrijf steeds minder gasturbines. Daardoor verdwijnen daar 6.000 banen.” Studenten, de toekomstige energieprofessionals, moeten zich daarom dan ook continu blijven ontwikkelen.

Praktijk is een samenspel met leren op school

Onder leiding van de dagvoorzitter Jan Dijksma van Friesland College, volgde na de pauze een paneldiscussie met een aantal directieleden van Stork, Engie en Pranger Rosier, twee studenten van Friese Poort en de directeur Techniek van Friesland College. Zij bogen zich over de vraag: ‘Wat is duurzaam vakmanschap en wat betekent dit voor het onderwijs?’ Duidelijk is dat er op dit moment al veel vacatures zijn. Uit de discussie kwam naar voren dat de praktijk een belangrijke plek in de opleiding moet krijgen, maar dat het altijd een samenspel is met leren op school. Een van de ondernemers tipte de studenten om hun docenten vooral om veel praktijkopdrachten te vragen. Vanuit het onderwijs werd benadrukt dat de bedrijven de scholen moeten opzoeken. Dit gebeurt nog te weinig waardoor het schakelen tussen theorie en de praktijk niet zo snel gaat. De scholieren gaven aan dat werk, naast het salaris, vooral leuk en uitdagend moet zijn en dat je jezelf moet blijven ontwikkelen.

Netwerkplein

Voorafgaand, tijdens de pauze en na afloop konden studenten in gesprek met de bedrijven op het netwerkplein. Zo waren o.a. Enexis, BAM, Stork en Damstra Installatietechniek aanwezig. Scholieren konden bij Stark Learning met een virtual reality bril branden blussen en zo ervaren hoe techniek in de toekomst in opleidingen verwerkt zal gaan worden. In één middag konden studenten van alle mbo-instellingen in Noord-Nederland een inkijkje krijgen in de eisen die er aan de toekomstige professional in de (energie) techniek worden gesteld.

 

Meer informatie over Energy College vindt u op www.energycollege.org

Nieuwsarchief