Donkere nacht tijdens Nacht van de Nacht

27 okt 2014

Afgelopen zaterdag 25 oktober werd er in het hele land voor het tiende achtereenvolgende jaar stilgestaan bij het thema lichtvervuiling in het kader van de Nacht van de Nacht. In Groningen kon men genieten van een donkere nacht.

De avond startte bewolkt, maar de wolken weken al snel waarna een prachtige sterrenhemel zichtbaar werd. Zeker in gebieden zonder storende kunstmatige verlichting was deze goed te aanschouwen. Dit werd prachtig verwoord door stadsdichter Rob Rosendahl tijdens de activiteit in het Oldambt:  “Dat door het licht in het donker niet te zien is wat toch gezien zou kunnen worden.” En genieten dat deden de ruim 60 deelnemers aan de nachtelijke fietstocht, vertelt organisator Aard Jan Langbroek van Club Oldambtster Groen. De avond werd afgesloten met een dansvoorstelling van Muziekschool Oost-Groningen.

Blaauw Sterrenwacht mocht ook dit jaar weer veel bezoekers ontvangen. Men kon de sterrenhemel bekijken door verschillende telescopen en de kinderen bouwden zelfs hun eigen telescoop. Speciaal voor de Nacht van de Nacht schreef de sterrenwacht een fotowedstrijd uit. Deze werd gewonnen door de 13 jarige Annemarijn Zwerver uit Onderdendam.  Ze schilderde haar eigen schilderij van het sterrenbeeld Orion en hield het schilderij omhoog tegen de hemel overdag. De gedachte daarbij was dat je de nacht in de dag ziet. En eigenlijk is die nacht er ook, want de sterren zijn er overdag nog steeds, je ziet ze alleen niet door de atmosfeer van de aarde. Annemarijn is zelf al van jongs af aan gefascineerd geweest door sterrenkunde en zag erg uit naar de hoofdprijs van de fotowedstrijd: een nacht waarnemen in de Blaauw Sterrenwacht.

Nacht van de Nacht
De Nacht van de Nacht is een ‘gevestigd’ evenement geworden en lichtvervuiling staat op de agenda van steeds meer gemeenten, bedrijven en beleidsmakers. Ook kent de Nacht van de Nacht elk jaar weer meer deelnemers. Vorig jaar dedenlandelijk ruim 30.000 mensen mee aan een van de 300 donkerteactiviteiten. Meer dan 100 gemeenten en bedrijven doofden onnodige verlichting. In Groningen werd dit jaar een recordaantal van 22 activiteiten georganiseerd. Ook steunen ieder jaar veel gemeenten en bedrijven de Nacht van de Nacht door hun verlichting te doven. Volgend jaar vindt de Nacht van de Nacht plaats op zaterdag 24 oktober.

Bron: Groninger Internet Courant en Nacht van de Nacht

Nieuwsarchief