DONG Energy Solar Challenge 2014 vraagt uiterste van deelnemers

06 mei 2014

De DONG Energy Solar Challenge 2014 wordt nog meer een wedstrijd dan de voorgaande edities. Met het aanpassen van de route zijn de etappes die de zonneboten af moeten leggen een stuk langer geworden. Daarnaast zijn er diverse nieuwe elementen; een sprintcompetitie, een massastart in Sneek en een avondetappe naar Drachten. De DONG Energy Solar Challenge gaat op zaterdag 28 juni van start in Blauwestad in Groningen en finisht op zaterdag 5 juli in het centrum van Leeuwarden.

‘Het wordt echt een echte Challenge met pittige stukken’, zo vertelt Natasja Kesteloo, hoofd wedstrijdorganisatie. ‘Vooral maandag 30 juni wordt zwaar, met de eerste etappe van Groningen naar Zoutkamp, gevolgd door een avondetappe vanaf De Leien/Rottevalle naar Drachten. Dan is de energie echt wel uit de teams en de boten. We vragen het uiterste van de teams maar het zijn prachtige trajecten!’

Bij het nieuwe wedstrijdreglement is goed gekeken naar de leerpunten van de vorige editie. Er bleek bijvoorbeeld behoefte aan meer uitdaging, daarom is het sprintklassement toegevoegd. Nieuw dit jaar is ook de ‘massastart’ in Sneek. Het eerste deel van de etappe is een hardloopwedstrijd, pas als het estafettestokje aan de piloot is gegeven, kan de zonneboot van start. In Harlingen varen de teams een endurance. Dat betekent dat de zonneboot binnen twee uur tijd een zo groot mogelijke afstand moet afleggen. ‘Technisch en tactisch varen is bij de endurance de nieuwe uitdaging. Ik ben heel benieuwd hoe de teams dat gaan doen’, aldus Kesteloo.

Qua logistiek zijn is ook het een en ander veranderd. De paddocks, de centrale plek waar de boten na de wedstrijd liggen, is dit jaar voor het eerst toegankelijk voor publiek. Grote voordeel is dat het publiek de boten nu van dichtbij kan bekijken en dat de teams met meer mensen aan hun boot kunnen sleutelen.
Dit jaar geen hijskranen voor de boten, de teams moeten zelf via boothellingen de zonneboten uit het water halen. En het slepen van de wedstrijdboten is tijdens en buiten de race niet toegestaan.

Dit jaar wijkt de route af van de traditionele Elfstedenroute. In plaats daarvan een regionale verbreding naar Groningen. De vloot start dit jaar met de etappe van Blauwestad naar Groningen. Op maandag varen de boten naar Zoutkamp. Vandaar gaat de hele vloot op de trailer om bij De Leijen in Friesland weer in het water te gaan, waarna een avondetappe naar Drachten volgt. Dinsdag varen de teams van Drachten naar Sneek. Daar sluit het project Young Solar aan. Middelbare scholen hebben een speciaal voor dit doel ontwikkelde boot gebouwd en varen hun eigen klassement op woensdag. Donderdag vertrekt de vloot richting Harlingen, waar op dat moment de Tall Ships Races zijn. Zaterdag 5 juli is de laatste etappe van Harlingen naar Leeuwarden.

Bron: DONG Energy Solar Challenge

Nieuwsarchief