Cumapol en BioBTX presenteren wereldprimeur: biologische grondstof voor petflessen

27 mrt 2015

De in Emmen gevestigde polyesterfabrikant Cumapol is er samen met het Groningse BioBTX in geslaagd Polyethyleentereftalaat van 100 procent biologisch materiaal te produceren. Volgens de bedrijven betreft het een wereldprimeur. Polyethyleentereftalaat, beter bekend als PET, is de grondstof voor de welbekende petfles.

De biologische PET is gepresenteerd tijdens het Biobased Business Event in Emmen. Op termijn moet het mogelijk worden om van het bioplastic een volledig aardolievrije frisdrankfles te maken. Omdat grote frisdrankbedrijven als Coca Cola hebben aangegeven in over vijf jaar CO2-neutraal te willen opereren, ligt er voor de Noord-Nederlandse bedrijven een gigantische potentiële markt.

Cumapol werkte al jaren aan een productieformule voor biologische PET. Probleem was echter dat de xylenen in PET niet uit een biologische bron te halen waren. De doorbraak kwam toen de samenwerking met BioBTX uit Groningen tot stand kwam. Dit bedrijf kan xylenen halen uit biomassa, bijvoorbeeld uit afvalhout.

Bron: NOM

Nieuwsarchief