Catrinus Jepma: 'Benut de Noordzee als energie-hotspot'

23 apr 2014

Catrinus Jepma schrijft in zijn column 'Benut de Noordzee als energie-hotspot' in Energiepodium.nl over de grootste regionale investering in energie van Europa in Energy Valley regio. Het gaat om 27 miljard euro voor de periode 2010-2020, waarvan 45% in hernieuwbare energie. De Noordzee speelt daarin een belangrijke rol. Niet alleen voor offshore windparken, maar ook offshore elektriciteitskabels, de opslag van windstroom en de opslag van CO2.

Aan de andere kant ziet hij dat de productie van olie en gas op zee afneemt. Daardoor moeten de ruim 600 olie- en gasplatforms en zo'n 10.000 km aan leidingen op de Noordzee ontmanteld gaan worden. De energieprofessor vraagt zich af of de opbouw van duurzame capaciteit en afbouw van fossiele capaciteit niet slimmer kan. Hij pleit voor een gezamenlijke afstemming hierover tussen de Noordzeelanden, zoals bijvoorbeeld het doel is van de North Seas Countries’ Offshore Grid Initiative en het European North Sea Energy Alliance (ENSEA). Daarvoor is veel politieke aandacht nodig.

Lees de volledige column op www.energiepodium.nl

Over Catrinus Jepma
Catrinus Jepma is hoogleraar Energie en Duurzaamheid aan de Rijksuniversiteit Groningen en wetenschappelijk directeur van het Energie Delta Gas Research programma (EDGaR) en van het EDIaal programma van het Energy Delta Institute. In zijn column schrijft hij over de energiemarkt. Daarnaast is hij via stichting Energy Valley verbonden aan het ENSEA project als wetenschappelijk directeur.

Bron: Energiepodium.nl

Nieuwsarchief