Climex introduceert online platform voor duurzame energie uit Nederland

31 mrt 2014

Onafhankelijke portal voor groene certificaten van lokale energieprojecten

Climex, adviseur en handelsplatform voor de in- en verkoop van energie, lanceert een online platform voor de zakelijke markt: www.climex.com/portal. Hierop kunnen bedrijven en instellingen vanaf vandaag certificaten voor duurzame elektriciteit van gegarandeerd Nederlandse oorsprong inkopen.

De Climex Renewables Portal is een belangrijke stap in de ontwikkeling van een transparante markt voor duurzame energie. Het platform voorziet in de groeiende behoefte aan duidelijkheid over de herkomst en kwaliteit van duurzaam opgewekte energie die als ‘groen’ wordt aangeboden. Bovendien is er met het volwassen worden van deze markt behoefte aan een centrale marktplaats waar kopers en verkopers onafhankelijk van hun leverancier met elkaar tot transacties kunnen komen.

De Climex Renewables Portal maakt inzichtelijk waar en hoe de aanbieders van duurzame elektriciteit hun energie opwekken. Afnemers kunnen hun energieverbruik vergroenen door duurzame elektriciteit van lokale herkomst te kopen, zoals van een windmolenpark of biogasinstallatie. Zonder over te stappen van elektriciteitsleverancier kopen ze eenvoudig online de Garanties van Oorsprong (GvO’s – de groene energiecertificaten die aan duurzame energieprojecten worden toegekend). Afnemers kunnen daarnaast hun energie blijven inkopen bij een leverancier naar keuze, op basis van bijvoorbeeld beste service of laagste prijs.

“Er wordt in de zakelijke markt steeds meer waarde gehecht aan duidelijkheid over de herkomst van duurzame energie en de bijbehorende GvO’s. Ook zien wij dat steeds meer bedrijven energielevering en verduurzaming los van elkaar organiseren”, zegt Jeroen van de Kletersteeg, directeur van Climex. “Wij bieden nu de oplossing in de vorm van de Climex Renewables Portal die volledige duidelijkheid biedt over de herkomst van GvO’s.”

Impuls voor duurzame energiemarkt De Climex Renewables Portal heeft bij de lancering twaalf GvO-projecten. Climex verwacht dat de portal snel kan uitgroeien tot een intensief gebruikte marktplaats die de markt voor duurzame energie een impuls geeft. Climex wil met deze portal bijdragen aan verdere bewustwording en bekendheid over de herkomst van groene energie. Voor producenten van duurzame energie betekent de Climex Renewables Portal een vergroting van hun afzetmarkt. Behalve GvO’s kunnen bedrijven via de portal ook hun CO2-uitstoot compenseren door de aankoop van emissiecertificaten (VER’s - Verified Emission Reductions). De Climex Renewables Portal biedt momenteel dertien VER-projecten. Ook hiervoor geldt dat het platform transparantie biedt over de herkomst van de certificaten. Bedrijven en organisaties kunnen uit een breed assortiment vergroening kiezen die het beste bij hun organisatie past.

Bron: Climex

Nieuwsarchief