Canadese eigenaars van Gemini slaan offshore windvleugels uit naar Duitsland

11 sep 2014

Het Canadese Northland Power, voor 60% eigenaar van de Gemini-windparken die boven Schiermonnikoog komen, heeft ook in Duitsland een meerderheidsaandeel gekocht van nog te bouwen offshore windparken. Het gaat om een aandeel van 85% in drie parken van RWE Innogy: Nordsee 1, 2 en 3. Dat maakten Northland en RWE deze donderdag bekend. De resterende 15% blijft in handen van RWE.

De locatie van de drie nog te ontwikkelen offshore windparken Nordsee1 t/m 3, waarvan Northland Power nu voor 85% eigenaar is. (Bron: RWE)

Van de drie parken, die alle nog alleen op papier bestaan, is de ontwikkeling van Nordsee 1 (332 MW) het verst gevorderd: de financial close van dit project wordt volgens Northland in de eerste helft van 2015 verwacht en de bouw zou in 2016 kunnen beginnen. Het project vergt een investering van rond de EUR 1,2 mrd.

Nordsee 2 en 3 (samen 670 MW) zijn nog veel minder ver en de daadwerkelijke totstandkoming van deze parken is veel minder zeker: ze zullen volgens Northland pas ontwikkeld worden als de benodigde elektrische infrastructuur er ligt -het stopcontact op zee, waarvoor Tennet verantwoordelijk is- en als de marktomstandigheden voor offshore windstroom in Duitsland goed genoeg blijven.

De drie parken komen zo'n 40 kilometer boven de Duitse Waddeneilanden, niet ver van de Gemini-parken die Northland kocht van projectontwikkelaar Typhoon Offshore, maar dan net in het Duitse deel van de Noordzee. De investering van Northland in het Gemini-project was de eerste stap van de Canadezen in de Europese offshore windsector. Bij de bekendmaking van die stap een jaar geleden werd wel al duidelijk dat Northland verder zou zoeken naar "bestaande, kansrijke projecten om die verder te ontwikkelen en exploiteren".

 

Bron: Energeia.nl

Nieuwsarchief