Australische universiteit ontwikkelt zonnecellen met 40% rendement

11 dec 2014

Onderzoekers van de Australische universiteit New South Wales (UNSW) hebben zonnecellen ontwikkeld die meer dan 40% rendement halen uit zonlicht. Dit valt te lezen op hun website. Het Amerikaanse onafhankelijk laboratorium National Renewable Energy Laboratory (NREL) heeft de uitkomsten bevestigd.

"Dit is het hoogste rendement ooit gemeten voor de omzetting van zonlicht in elektriciteit," zegt UNSW-professor Martin Green. "We gebruiken bestaande zonnecellen, maar dan op een nieuwe manier. Daardoor zijn deze efficiencyverbeteringen gemakkelijk toegankelijk voor de zonne-energiesector," voegde Dr Mark Keevers toe, de wetenschapper die het project beheert.

Volgens Keevers zijn de nieuwe resultaten gebaseerd op het gebruik van geconcentreerd zonlicht, en zijn met name relevant voor zonne-energietorens in Australië. "Een belangrijk onderdeel is het gebruik van een aangepast optisch bandfilter die bepaalde golflengtes van het zonlicht vangt tegen een hoger rendement en die normaal verloren gaan met de huidige zonnecellen. We hopen dat deze innovatie zich snel verder ontwikkeld van prototype naar proefopstelling. Uiteindelijk zal deze efficiëntere zonne-installaties er voor zorgen dat de hernieuwbare energie goedkoper wordt en het de concurrentiekracht vergroot."

Bron: UNSW

Nieuwsarchief