Attero onderzoekt met Audi een power-to-gas-fabriek in Wijster

28 mei 2014

Een gemêleerd consortium, waar onder meer afvalbedrijf Attero deel van uitmaakt, gaat onderzoeken of een power-to-gas-fabriek in het Drentse Wijster levensvatbaar is. Dit voornemen is maandag onder toeziend oog van koning Willem-Alexander en koningin Maxima bekrachtigd met een stel handtekeningen. 

Het consortium bestaat uit de Nederlandse bedrijven Attero, Pon Holding, Ponooc, de provincie Drenthe en wordt uit Duitsland aangevuld met Audi. Dat laatste bedrijf levert opmerkelijk genoeg de power-to-gas-technologie, die het in het Duitse Werlte heeft ontwikkeld.

De techniek draait om het produceren van het zogenoemde e-gas, ook wel synthetisch methaan genoemd. Het idee is dat wanneer er veel groene stroom wordt geproduceerd, en dus de stroomprijs laag is, die goedkope elektriciteit wordt aangewend om met behulp van elektrolyse waterstof te produceren. Bij die waterstof wordt vervolgens CO2 gevoegd om zo het e-gas te vormen. De benodigde kooldioxide is afgevangen bij de opwerkingsinstallatie van een naastgelegen biogasvergistingsinstallatie. Zowel het opgewerkte gas uit die vergistingsinstallatie als het e-gas wordt vervolgens in het aardgasnet geïnjecteerd.

De betrokkenheid van Audi kan worden verklaard uit de ambitie aardgasauto's te verkopen, en daarbij wordt altijd het liefst groen gas ingezet. Dat wil het bedrijf ook in Nederland doen, en, zoals de partijen in een toelichting signaleren, "Het Energie Transitie Park van Attero in het Drentse Wijster biedt daarvoor uitstekende perspectieven". In Wijster bestaat bijvoorbeeld al de mogelijkheid om gas in het net van Enexis te injecteren.

Onderzoek moet nu gaan aantonen of de plannenmakerij zin heeft. Volgens Attero-woordvoerder Léon Dirrix wordt daarbij gekeken naar economische levensvatbaarheid, hoewel ook subsidietrajecten nadrukkelijk in beeld zijn. Externe expertise wordt ook niet geschuwd, zo zijn de partners volgens Dirrix bijvoorbeeld in gesprek met Gasunie en Tennet over de mogelijkheden en onmogelijkheden van de plannen.

Bron: Energeia

Foto: Attero gebouw - Mooiop17

Nieuwsarchief