Alliander streeft naar status 'eerste circulaire netbeheerder ter wereld'

22 jan 2015

Oorbellen en manchetknopen waar plakjes stroomkabel in zijn verwerkt. Lampen en kapstokken gemaakt uit laagspanningskabels. Het zijn geinige voorbeelden van restverwerking van voormalige energienetten, maar zet weinig zoden aan de dijk als je materialen serieus wilt hergebruiken, erkent senior ‎product development engineer Frank Middel van kabelleverancier Prysmian. Prysmian is net als netbedrijf Alliander op zoek naar een manier om meer circulair te kunnen ondernemen.

Circulair werken houdt in dat er geen restmaterialen overblijven: je hergebruikt wat je eerder gebruikte. Of, in de samenvatting van manager beleid asset management Co den Hartog van Alliander: "Er gaat niks verloren in de keten". Het is een gedachte die langzaam doordringt tot de netbeheersector. Netbeheerders Liander, Stedin en Enexis werken bijvoorbeeld samen aan een faire meter, die in 2016 naar verwachting beschikbaar moet komen en uit 'circulaire' onderdelen  moet komen te bestaan. Alliander bouwt daarnaast aan een nieuw onderkomen in Duiven waar circulair wordt gebouwd, dus zoveel mogelijk met hergebruik van sloopmateriaal.

Alliander heeft bovendien het streven om "de eerste circulaire netbeheerder ter wereld te worden", zo lichtte Den Hartog deze week toe tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Dutch Power (een netwerkplatform voor op elektrotechnologie gerichte partijen in de energiesector) in het Eneco-hoofdkantoor. Op aandringen van de Alliander-aandeelhouders is het bedrijf volgens Den Hartog sinds een jaartje aan het onderzoeken hoe het meer circulair kan werken. Een netbedrijf maakt immers voor de stroomdraden en gaspijpen ook gebruik van grondstoffen die schaars zijn of kunnen worden, en kan zijn steentje bijdragen aan het zorgvuldiger omgaan hiermee.

Alliander heeft daarom als doel gesteld dat per 2020 40% van alle ingekochte componenten circulair moeten zijn, aldus Den Hartog. "Het is een willekeurig percentage, maar je moet ergens beginnen. De bonus van de raad van bestuur hangt er wel vanaf." In de kantine van Alliander worden gerecyclede koffiebekers gebruikt en 'duurzame' "oesterzwamkroketten" geserveerd, maar "het terrein van kapitaalgoederen is nog onontgonnen gebied", stelt de manager. "Dat gaat om de spullen die zestig jaar meegaan en veel waarde hebben."

Alliander praat nu met verschillende partijen die mee kunnen denken over hoe de energienetten na afloop kunnen worden hergebruikt: een adviesbureau, de technische universiteiten, leveranciers en afvalverwerkers. "We hebben een focus aangebracht, want we hebben zoveel", stelt de manager. Alliander richt zich nu als eerst op de meters, kabels, leidingen en transformators. "Bij meters gaat het om grote orders, daar hebben we er veel van. En de kabels, leidingen en trafo's zijn van metalen en zijn zwaar."

Het circulaire gehalte van een netbeheerder kan op drie fronten omhoog, aldus Den Hartog. Ten eerste door meer duurzaam in te kopen. Hiervoor gaat het bedrijf het gesprek aan met leveranciers. "Voor die spullen die we inkopen, moet gelden dat ze makkelijk recyclebaar zijn. Dit laten we meewegen in de selectie van leveranciers."

Prysmian Group, een grote kabelleverancier, probeert daarop aan te haken, gaf manager Frank Middel aan.  De eigen reeks sieraden met hergebruikte materialen is "leuk, maar geen echte oplossing natuurlijk, aangezien we wat meer afval hebben dan je kwijt kan in sieraden". Het bedrijf ontwikkelde daarom een middenspanningskabel waarvan de kunststoffen "makkelijker recyclebaar zijn".

Daarnaast kan een netbeheerder de levensduur van zijn assets verlengen door de levensloop nog beter te plannen, verwacht Den Hartog: "De goede spullen die we inkopen, moeten we lang goed houden door goed te onderhouden." Als derde kan Alliander inzetten op hoogwaardiger hergebruik dan nu gebeurt. Daarvoor wordt overlegd met "schroothandelaren, sorteerders en slopers". "We willen eigenlijk dat uiteindelijk een groter percentage van onze spiksplinternieuwe spullen een beetje tweedehands zijn."

Vraag daarbij blijft wel: wat is er nu recyclebaar van materialen die veertig jaar geleden in de grond zijn gestopt, en wat is er straks nog bruikbaar van wat nu recyclebaar wordt geacht. Volgens Den Hartog werken Alliander en afvalverwerkers al wel een deel circulair, omdat metalen als koper, aluminium, lood en staal uit oude energienetten al wel worden hergebruikt -gedreven door de waarde ervan. "We weten dat 85% van de materialen die er nu bij ons uitgaan al wordt gerecycled. Maar we willen dit wel versterken". Zo hoopt Alliander dat bijvoorbeeld ook meer van de kunststof isolatiematerialen een herbestemming kunnen krijgen, in plaats van verbrand te worden.

Bron: Energeia

Nieuwsarchief