Alkmaar krijgt expertisecentrum voor biomassavergassing

01 dec 2014

Alkmaar, de stad van kaas, AZ en clean tech. Binnenkort opent InVesta, het landelijke kennis- en expertisecentrum voor biomassavergassing, zijn deuren in het Energy Innovation Park. Biomassa wordt essentieel in de overgang naar een duurzame energievoorziening. De internationale deelnemers aan de Biomass Gasification-conferentie in Alkmaar toonden zich afgelopen oktober optimistisch.

Bij biomassavergassing worden de moleculen van onder meer sloophout, snoeiafval en gras dusdanig verhit dat ze in kleinere moleculen uiteenvallen. Dat levert gas op dat kwalitatief vergelijkbaar is met natuurlijk gas. ‘Innovatief, opwindend en veelbelovend’, zo betitelde gedeputeerde Jaap Bond van provincie Noord-Holland biomassavergassing op de afgelopen Biomass Gasification-conferentie in Alkmaar. Biomassa is verreweg de belangrijkste bron van hernieuwbare energie in Nederland.

Hotspot Noord-Holland Noord
Met InVesta wordt Noord-Holland Noord de hotspot voor groengastechnologie. Het landelijke kennis- en expertisecentrum biedt bedrijven, kennisinstituten, universiteiten en hogescholen ruimte om te experimenteren met biomassavergassing en technologieën klaar te stomen voor de markt. Zo ontwikkelde Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) al een methode die biomassa in 10 seconden omzet in hoogwaardig gas. Om de technologie in de praktijk te testen wordt bij InVesta een demoplant gebouwd.

Eerste klant voor InVesta
Het Nederlandse bedrijf Torrgas wordt Investa's eerste klant. In Delfzijl bouwt Torrgas een vergassingsinstallatie die getorrificeerd houtafval omzet in biogas (syngas). Voor het einde van het jaar wil het bedrijf een pilotinstallatie plaatsen op het nieuwe InVesta-terrein, zo maakte medeoprichter Post van der Burg op de conferentie bekend. Van der Burg ziet biomassa als een onderdeel van een ‘biobased economy’. Maar daarvoor moeten nog wel stappen worden gezet, vindt hij. 'De duurzaamheid van biomassa en continuïteit in de aanvoer zijn nog aan verbetering toe', aldus Van der Burg.

Bron: Van Hollandse Bodem

Nieuwsarchief