Aldel vraagt faillissement aan

30 dec 2013

Aluminiumsmelter Aldel heeft maandagmiddag het faillissement aangevraagd. Dat betekent dat ongeveer 300 werknemers hun baan verliezen. Aldel is slachtoffer van het feit dat ze een hogere prijs moet betalen voor het aardgas dan Duitse concurrenten, een paar kilometer verderop. Verwacht wordt dat het faillissement nog maandag door de rechtbank wordt uitgesproken.

De provincie Groningen en het ministerie van Economische Zaken stelden in oktober nog een krediet van 7 miljoen euro beschikbaar. Daarna volgde – zo stelt Aldel in een persverklaring - een periode waarin in zeer intensieve samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken, de Provincie Groningen, de Ondernemingsraad, Vakverenigingen, de aandeelhouder en vele andere betrokkenen bij Aldel naar oplossingen is gezocht voor het aanhoudende en toenemende verschil in energieprijzen voor de industrie in Nederland ten opzichte van omringende landen. Uiteindelijk is het niet gelukt om voor Aldel op tijd tot een oplossing van dit probleem te komen, waardoor een faillissementsaanvraag onvermijdelijk is geworden.

Aldel is een producent van primair aluminium, gevestigd in Delfzijl. Op dit moment zijn er 300 mensen in dienst bij Aldel, daarnaast biedt Aldel nog eens ruim 300 mensen werkgelegenheid bij toeleverende bedrijven.

Nieuwsarchief