Zonnepanelen op het dak in drie stappen

12 apr 2013

Zelf energie produceren met zonnepanelen. Wereldwijd profiteren miljoenen mensen al van de gratis zon. Er is een groot aanbod van leveranciers en zonnepanelen. Daarom is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. De provincie Fryslân en gemeente Leeuwarden hebben een driestappenplan gemaakt voor particuliere woningeigenaren. Dit geeft tips over zonnepanelen en het kopen daarvan. Op www.fryslân.nl/zonnepanelen staat het driestappenplan.

Het driestappenplan

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink in prijs gedaald. Tegelijkertijd leveren ze meer rendement op. “Zonnepanelen zijn goed voor de portemonnee en het milieu. Maar waar moet je op letten bij het aanschaffen van zonnepanelen? Met het driestappenplan op onze website kan iedereen zich voorbereiden op het kopen van zonnepanelen. Veelgestelde vragen worden beantwoord”, aldus gedeputeerde Hans Konst. Het is bijvoorbeeld verstandig om meerdere offertes aan te vragen, want prijzen en kwaliteit van zonnepanelen kunnen verschillen.

Maximaal € 650 subsidie

Ook in 2013 kunnen particulieren subsidie aanvragen om zonnepanelen te kopen. Het Rijk stelt hiervoor maximaal  € 50 miljoen beschikbaar. Hans Konst: “Met zonnepanelen kunnen huiseigenaren de energierekening flink verlagen. Het Rijk geeft een subsidie van maximaal  € 650. Dat maakt het nu extra aantrekkelijk om in zonnepanelen te investeren.” Naast de subsidie geldt tijdelijk het lage btw-tarief van 6% voor arbeidskosten.

Samenwerkingsagenda Slim met water en energie

Fryslân en Leeuwarden zijn koploper op het gebied van duurzame energie en watertechnologie. In de provincie zijn veel groene initiatieven en projecten. Verder komt in Leeuwarden de modernste watercampus van Europa. Uiteindelijk willen Fryslân en Leeuwarden onafhankelijk zijn van de huidige brandstoffen zoals olie en gas. Onze koppositie willen we omzetten in banen. Daarom werken de provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden nauw samen in de samenwerkingsagenda Slim met water en energie. De productie van zonne-energie is één van de speerpunten uit de samenwerkingsagenda.

Bron: provincie Fryslân

Nieuwsarchief