Zonnepanelen en windmolens op dak van Euroborg moeten Groningen van energie voorzien

12 okt 2011

FC Groningen en de Energy Valley Top Club hebben het plan opgevat om groene energie op te wekken bij de Euroborg, thuisbasis van FC Groningen, en het omliggende bedrijventerrein Europark. Op termijn, zo rond 2020, moet de ‘Energieborg’ voor 200.000 huishoudens groene energie gaan opleveren. Daarmee kan de hele stad Groningen van stroom worden voorzien. Om het plan te realiseren wordt gedacht aan het plaatsen van enorme zonnepanelen en windmolens op het dak van de Euroborg en andere duurzame energieprojecten.

Aanjager achter het ambitieuze plan is FC Groningen, dat zelf financieel hoopt mee te profiteren. Volgens directeur Hans Nijland kan de club dankzij het plan en daaruit voortkomende sponsoring. De groene weg werkt als een magneet op grote bedrijven. Daardoor denkt Nijland dat de club in de komende vijf jaar de begroting kan opschroeven van 17 naar 25 miljoen. “En daarmee kunnen we een rol gaan spelen in het kampioenschap”, aldus de directeur.

Op het bedrijvenpark Europapark kunnen bedrijven als Menzis, Enexis, de Mediacentrale en de nabijgelegen woonflats gaan bijdragen. Een belangrijke rol in het plan is ook weggelegd voor afvalverwerker Attero, dat nu ook al veel groen gas produceert en Ikea dat veel restwarmte heeft.

Owen Huisman van Energy Valley zegt in het Dagblad van het Noorden te geloven in het plan. “Anders ontwikkelen we ze niet.” Energy Valley ziet FC Groningen als uithangbord om een groot publiek te bereiken met duurzame initiatieven en bedrijven te kunnen benaderen.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief