Wubbo Ockels doet experiment met unieke duurzame ‘laddervlieger’ in Groningen

03 sep 2007

Wubbo Ockels neemt op 28 augustus in Groningen een unieke proef met een vlieger ten behoeve van het opwekken van duurzame energie. De stroom die er mee wordt opgewekt is nog niet bijzonder veel, maar wel al voldoende voor de beroemde Nederlandse musicus Jan Akkerman om zijn elektrische gitaar er mee te bespelen. Het zal een aandachttrekkend evenement worden.
Gitarist Jan Akkerman geeft op 28 augustus in Groningen een optreden dankzij energie die opgewekt wordt door een vlieger die ontworpen is door Wubbo Ockels’ vakgroep ASSET aan de TU Delft. De vlieger, die windenergie opwekt, gaat voor het eerst de lucht in en moet in de toekomst huishoudens van stroom gaan voorzien.

De vlieger wordt via een kabel verbonden aan een motor op de grond, die tegelijkertijd dynamo is. Als de vlieger opgelaten wordt gaat de dynamo draaien en wordt veel elektrische energie opgewekt. Zodra de vlieger op zijn hoogste punt van tweehonderd meter is, moet deze weer ingetrokken worden anders kan Akkerman niet blijven spelen. Het inrollen wordt gedaan op de energie die bij het uitrollen opgewekt is, maar dit kost minder kracht dus blijft er nog genoeg energie over om naar de klanken van Akkermans’ gitaar te kunnen blijven luisteren.

Volgens promovendus Bas Lansdorp, ontwerper van het grondstation, is deze aftrap de ideale manier om te demonstreren dat het eenvoudig energie opwekken is met deze vlieger in de vorm van een laddermolen. Deze versie wekt, afhankelijk van de wind, zo’n een tot drie kilowatt energie op waar je ongeveer twee huishoudens mee van stroom kunt voorzien. Ondertussen werkt de vakgroep hard door om een grotere vlieger te ontwikkelen die vijf megawatt op kan wekken, waar al gauw vijfduizend huishoudens hun elektriciteit uit kunnen krijgen.

Het evenement wordt gecoördineerd door Energy Valley.
Nieuwsarchief