Windmolenterminal van Orange Blue officieel geopend

17 jun 2013

In de Eemshaven is afgelopen week een zogeheten multipurpose-terminal in gebruik genomen. De Orange Blue Terminal doet dienst als uitvalsbasis voor de Duitse offshore windparken op de Noordzee. Het havenpark voldoet aan alle eisen van de offshore windlogistiek.

Volgens Harm Post, directeur Groningen Seaports is de komst van de Buss Group van wezenlijk belang voor de ontwikkeling van een positie van de Eemshaven in de offshore windindustrie. "Dit is dé bevestiging dat de ligging van Eemshaven optimaal is voor de bouw van de offshore windparken voor zowel de Nederlandse als de Duitse kust. Een ideale uitvalsbasis vanwege de korte vaarafstand is een essentieel concurrentievoordeel voor het onderhoud van deze parken dat met dure specialistische vaartuigen gepaard gaat. Maar ook vanwege het ontbreken van een sluis waardoor volumineuze transporten mogelijk zijn".

Deze voordelen van de standplaats gebruiken de havendienstverlener Buss met zijn Orange Blue Terminal en AREVA, een fabrikant van offshore windkrachtcentrales, om windparken in de toekomst efficiënt te bouwen. Het eerste gezamenlijke project is het Trianel Windpark Borkum. Alle componenten van de 40 te installeren 5 megawatt producerende AREVA windkrachtcentrales worden op de Orange Blue Terminal overgeslagen, tijdelijk opgeslagen en voorgemonteerd. Op het moment worden de turbines van het Trianel Windpark Borkum in de Eemshaven opgeslagen en voorgemonteerd.

Aan de Julianahaven is een sterk havenbedrijf met ca. 220.000 m² logistiek oppervlak en een kade met een lengte van 694 meter ontstaan. De uitrusting en ligging kwalificeren de terminal voor de overslag van alle soorten goederen. Een zwaartepunt zullen services voor de energiesector vormen. Daartoe behoren overslag en alle havenservices. Ook de technische uitrusting, zoals een platform voor zware lasten aan de rand van de kade, is afgestemd op de behoeften van de offshore windlogistiek. Bovendien kunnen de nieuwe generatie installatie-schepen de haven probleemloos bereiken en daar jack-uppen.

„We troffen hier ideale voorwaarden aan om een basishaven voor de offshore windindustrie te plannen en in te richten. Als expert voor projectlading is de windenergie met zijn complexe logistiek voor Buss een belangrijke verdere ontwikkeling van het zakelijke gebied", aldus Ahlers.

Nieuwsarchief