Waterproject krijgt eerste prijs voor duurzaamheid

27 feb 2012

De Friesch Dagblad-duurzaamheidsprijs is toegekend aan Jointhepipe.org., een organisatie die zich inzet voor waterkwaliteit in ontwikkelingslanden. De non-profitorganisatie verkoopt waterpijpjes en bekostigt met de opbrengst waterprojecten. Jaarlijks sterven twee miljoen kinderen aan de gevolgen van slecht drinkwater. De duurzaamheidsprijs werd uitgereikt op de vierdaagse duurzaamheidsbeurs EventGroen2012 in Leeuwarden en is ingesteld door het Friesch Dagblad. Directeur/hoofdredacteur Lútsen Kooistra zei dat het Friesch Dagblad zichzelf ook als een maatschappelijke organisatie beschouwt, die verantwoordelijkheid wil dragen voor het bevorderen van goede initiatieven. Innovatieve, duurzame ideeën worden daarom graag door het Friesch Dagblad in het zonnetje gezet. Het winnende project is zo duurzaam als een project kan zijn, aldus Kooistra: ,,Het voorkomt de dood van kinderen en biedt perspectieven op een gezondere toekomst”. De betrokkenheid van de krant blijkt ook uit de maandelijks duurzaamheidsbijlage Better in het Friesch Dagblad.

Categorieën

Er werden ruim twintig initiatieven/producten ingestuurd voor de prijs. Drie winnaars werden verkozen in twee categorieën: een algemene categorie, waarin opvallende en stimuleringswaardige initiatieven worden gezocht; de tweede categorie gaat specifiek over duurzaamheid, met de aspecten van innovatie, duurzaamheidswinst en toepasbaarheid/potentie. De tweede en derde prijs werden toegekend in deze categorie duurzaamheid: Achterbosch Architectuur Leeuwarden kreeg de tweede prijs voor het concept duurzaam bouwen voor tijdelijk gebruik. De materialen passen in een gesloten kringloop en het ontwerp is een innovatie in het denken over tijdelijkheid, duurzaamheid en materialen. De derde prijs ging naar ASN Dokkum, voor het initiatief om asbestdaken te vervangen door daken met zonnepanelen. Het innovatieve hier ligt niet zozeer in het technische, maar in het denken. De simpele zin: ‘asbest eraf, zonnepanelen erop’ staat voor een grote duurzaamheidswinst.
De jury bestond uit Berend Talsma, die jarenlang in de frontlinie stond van duurzame bouw en energiebesparing en Charlie Kock, die in een lange tijd zijn deskundigheid op het terrein van duurzaamheidsprojecten verzamelde en die nu als consultant op de markt brengt.
Eerder loofde het Friesch Dagblad een duurzaamheidsprijs uit op de tweejaarlijkse Landbouwbeurs in het WTC Expo. De winnaars krijgen als prijs advertentieruimte in de krant.

Bron: Friesch Dagblad

Nieuwsarchief