Waddenvereniging: 'Laat buren profiteren van windmolens'

08 apr 2013

De Waddenvereniging en zeven milieuorganisaties vinden dat burgers moeten kunnen meeprofiteren als er bij hen in de buurt een windmolenpark wordt gebouwd. Zo zouden ze bijvoorbeeld een lagere energieprijs moeten kunnen krijgen. Bovendien vindt de Waddenvereniging dat er in de Waddenzee en in het IJsselmeer geen windmolens moeten komen. De vereniging en de andere milieuorganisaties zien liever windmolenparken op land, zoals in de Eemshaven en in de haven van Rotterdam.

De acht organisaties zijn voorstander van duurzame energie, zoals windmolens, maar geven toe dat de weerstand is gegroeid. Zo kwam Urk in 2010 in opstand tegen een groot windmolenpark dat in het IJsselmeer, voor de kust van het voormalige eiland, zou worden gebouwd.

In het IJsselmeer en de Waddenzee en langs de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen moeten geen windmolens worden gebouwd, vinden de acht organisaties. De gevolgen voor het milieu en het landschap zijn daar te groot. Ze zien liever windmolenparken op land, zoals in de Eemshaven en de haven van Rotterdam.

Nieuwsarchief