Waddenfonds steunt duurzame energieprojecten op de eilanden

05 jul 2013

Het Waddenfonds steekt geld in een aantal projecten op het gebied van energieproductie op de eilanden Texel en Terschelling. Het fonds steekt 460.000 euro in Texel Energie, de energiecoöperatie van Texel. Ook een nieuwe brede school op Terschelling krijgt een flinke bijdrage van bijna 300.000 euro voor het inpassen van duurzame technieken. De Waddeneilanden hebben de gezamenlijke ambitie om te investeren in de mate van zelfvoorziening op het gebied van water en energie. Op de verschillende eilanden zijn de afgelopen jaren veel lokale initiatieven ontplooid.

Texel Energie, de energiecoöperatie van Texel, investeert in een zonnepark op Texel met een vermogen van 0,8 MW, dat aan circa 230 huishoudens (4% van het totaal) stroom zal leveren. Op Texel vinden al veel kleinschalige initiatieven plaats op het gebied van duurzame energie. Het project beoogt een vervolg hierop te zijn van grotere omvang. Zo is er in de afgelopen periode bij particulieren al 8000 m2 aan zonnepanelen geplaatst. Met het zonnepark komt daar nog 5200 m2 bij, wat het percentage zelfvoorzienendheid via opwekking van zonnestroom op 10% brengt. Het totale project kost 1.150.000 euro, waarvan het Waddenfonds dus 460.000 euro bijdraagt.

Op Terschelling gaat een school, met steun van het Waddenfonds, op een bijzondere manier de eigen energie opwekken. Op de locatie van de huidige Prinses Margrietschool in West-Terschelling, die wordt afgebroken, wordt een nieuwe brede school gebouwd die onderdak biedt aan diverse organisaties. Bij de bouw van de school wordt geïnvesteerd in diverse duurzame technieken opgenomen. Om zelf energie op te kunnen wekken, wordt een koppeling gelegd met de naastgelegen sporthal, waarvan het dak door de ligging geschikt is voor zon-PV. De sporthal wordt hiervoor aangepast. Het Waddenfonds draagt bij aan de kosten voor de toepassing van duurzame technieken. Het totale project kost 739.146 euro, waarvan bijna drie ton voor de rekening van het fonds komt.

Nieuwsarchief