Vraag en aanbod van restwarmte in nieuwe internettool

25 mrt 2011

Informatie over de warmtevraag en –aanbod in Nederland is tegenwoordig makkelijk te bekijken via een nieuwe internetapplicatie. De applicatie is afgelopen woensdag door Agentschap NL gelanceerd op het congres ‘Warmte in de industrie’ in Utrecht. Met de zogenaamde warmteatlas kan bijvoorbeeld worden gekeken waar een restwarmteoverschot is of waar een grote warmtevraag in de industrie is.

Het Agentschap NL heeft de warmteatlas samengesteld op basis van informatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), TNO, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het elektronisch Milieujaarverslag (EMVJ), Alliander en het Landbouw Economisch Instituut (Lei). Volgens woordvoerster van het agentschap, Nicole Wegman, is alle informatie die de bronnen beschikbaar hebben gesteld, ook in de kaart verwerkt. Bovendien blijft de kaart voortdurend actueel omdat alle nieuwe informatie meteen wordt verwerkt.

Alliander is niet de enige netbeheerder die is benaderd. De andere beheerders zijn nog bezig met het verzamelen van de warmtegegevens in hun werkgebied. Zodra die informatie beschikbaar wordt gesteld, komt het ook in de atlas te staan. Hetzelfde geldt voor warmtevraag- en aanbod in de utiliteitsbouw. Die informatie wordt nog door het CBS verzameld.

Behalve vraag en aanbod is een keur aan warmte-informatie beschikbaar, van verleende vergunningen voor geothermie tot gerealiseerde biomassaprojecten, en van het warmteverbruik door huishoudens tot diepe geothermie.

Bron: Agentschap NL / Energeia

Nieuwsarchief