Voor 2015 geen CO2 in aardgasvelden

15 apr 2010

De CO2-opslag  in lege aardgasvelden onder Drenthe, Groningen en Friesland zal op zijn vroegst pas in 2015 plaatsvinden. Dit maakten de ministers Maria van der Hoeve (economische zaken) en Tineke Huizinga (ruimtelijke ordening en milieu) bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

2015 lijkt de ministers aan de snelle kant, want in de brief wordt rekening gehouden met een lange vergunningenprocedure. Eind 2011, als de Europese Commissie een besluit neemt over financiële steun voor het project kan deze procedure pas beginnen.

Een aantal noordelijke bedrijven heeft een stichting opgericht met de naam  Carbon Capture and Storage (CCS), waarbij onder meer de Gasunie en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zich  hebben aangesloten. De stichting moet de afvang en de opslag van CO2 zowel technische als publicitair begeleiden en kan rekenen op geld van minister Van der Hoeven. Door diverse overheden is in totaal al 8 miljoen euro toegezegd.

De CO2-opslag is onderdeel van de doelstellingen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Door de CO2 onder de grond op te slaan in bijvoorbeeld oude gasvelden of onder de zeebodem komen de schadelijke stoffen niet in de atmosfeer.

Bron: RTV Drenthe

Nieuwsarchief