Vier grote windmolenparken in Groningen en Drenthe

29 mrt 2013

Groningen en Drenthe krijgen voor 2020 vier grote windmolenparken. Dat heeft het kabinet besloten na overleg met provincies. In totaal werden in Nederland elf gebieden aangewezen waar grote parken moeten verrijzen. In Groningen en Drenthe gaat het om windmolenparken in de Eemshaven, bij Delfzijl, langs de N33 en in de Drentse Veenkoloniƫn.

In totaal moeten de elf parken, samen met kleine concentraties van turbines, zorgen voor 6000 Megawatt, waarvan 4 miljoen huishoudens kunnen worden voorzien van stroom. Provincies moeten zelf aan de slag om plekken te zoeken voor kleinere windmolenparken.

Het kabinet wil groene groei verder stimuleren. In 2050 moet de energievoorziening in Nederland volledig duurzaam zijn. Tot dusver blijft de groei van duurzame energievoorziening nog wat achter. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er in 2012 iets meer elektriciteit uit zonne- en windenergie, waterkracht en biomassa is opgewekt. Het cijfer kwam uit op 12,2 miljard kilowattuur. Die stijging is vooral te verklaren door een toename van windenergie. Die steeg met 100 megawatt tot 2431 in totaal.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief