Vertraging voor BioRefinery Delfzijl

17 feb 2009

BioRefinery in Delfzijl loopt vertraging op. Het project dat 1,5 miljard euro gaat kosten is een plan van Econcern in Utrecht om de komende tien jaar op het bedrijventerrein een nieuwe soort chemische industrie te bouwen. Econcern moet voor honderden miljarden euro’s aan duurzame energieprojecten schrappen vanwege financieringsproblemen.

De bouw van BioMCn, de voormalige methanolfabriek die wordt omgebouwd om duurzame bio-methanol te produceren, loopt volgens directeur Rob Voncken geen gevaar. Samen met de NOM en Teijin is Econcern aandeelhouder van BioMCn, maar daarvan gaat de financiering volgens Voncken gewoon door. Wel zegt hij het wrang te vinden dat iedereen de noodzaak van duurzame energie inziet, maar dat de projecten door financieringsproblemen geschrapt of uitgesteld worden.

De biomethanol van BioMCn is de biologische grondstof voor veel processen die bij BioRefinery plaats zouden vinden. In april wordt de productie in de fabriek opgestart, met als doel om de fabriek in de tweede helft van het jaar winstgevend te laten zijn.

Nieuwsarchief