Verhagen neemt al binnen weken besluit opslag CO2

04 feb 2011

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) wil snel een besluit nemen over de ondergrondse opslag van CO2 in de noordelijke provincies. Daarbij zal hij sterk rekening houden met ,,de twijfels en zorgen die hierover leven'', zei Verhagen donderdag na zijn werkbezoek aan het Noorden. Een besluit over opslag zal eerder ,,binnen weken dan maanden'' worden genomen, meldde hij.

Verhagen had een groot deel van de dag uitgetrokken om te praten met bestuurders, milieugroeperingen, bedrijfsleven en bewoners over de ondergrondse opslag van CO2 in lege aardgasvelden. Drie velden, Boerakker en Sebaldeburen op de grens van Groningen en Friesland en Eleveld (bij Assen) in Drenthe, waren door het vorige kabinet aangewezen, maar daar is de laatste tijd onder gemeentebesturen en omwonenden steeds meer verzet tegen gerezen.

Bij het nemen van een besluit zal hij de bezwaren in z’n achterhoofd houden meldde hij. Verhagen zei voor de verkiezingen van 2 maart de knoop te willen doorhakken. En in elk geval voor mei omdat dan een aanvraag voor Europese subsidie moet worden ingediend. Volgens Verhagen zijn hij en de noorderlingen het over één ding eens: de veiligheid moet voorop staan.

Verhagen was donderdag onder andere in gesprek met de stichting Co2ntramine, die tegen de opslag is. De voorzitter was na afloop van het gesprek niet gerustgesteld. ‘Verhagen sluit CO2-opslag in het Noorden niet uit.’ De minister kreeg donderdag als protest 150 paar schoenen aangeboden van Sebaldeburen. Greenpeace rolde symbolisch de groene loper uit.

(Bron: Dagblad van het Noorden, Groninger Internet Courant)

Nieuwsarchief