Vergister Attero nadert voltooiing met plaatsing reactorvat

06 sep 2011

De voltooiing van de nieuwe vergistingsinstallatie van Attero in Wijster is weer een stap dichterbij. Op donderdag 1 september is het reactorvat van de installatie op het terrein van het afvalverwerkende bedrijf geïnstalleerd. Vanaf het eerste kwartaal van 2012 zal de vergister jaarlijks 56.000 ton organisch afval omzetten in biogas.

Het materiaal dat in de installatie wordt vergist, bestaat uit zogeheten organische natte fractie (ONF). Hieronder vallen bijvoorbeeld etensresten en keukenafval. Dit wordt teruggewonnen in de scheidingsinstallatie van de afvalenergiecentrale op hetzelfde terrein. Het uit de vergisting hiervan opgewekte biogas wordt opgewerkt tot groen gas in een eveneens in aanbouw zijnde gasopwerkingsinstallatie. Uiteindelijk zal deze 600 à 700 kuub groen gas per uur aan het gasnet van netbeheerder Rendo gaan leveren. 

Het plaatsen van het 235.000 kilo wegende reactorvat was een hele klus. De drie delen werden op locatie gebouwd en moesten daarna op een betonnen constructie gehesen worden en aan elkaar worden gelast. De grootste uitdaging was hierbij het op zijn plek krijgen van het maar liefst 135.000 kilo wegende cilinder. Hiervoor werd gebruik gemaakt van twee gigantische hijskranen met een gezamenlijk hefvermogen van 1200 ton.     

Op de site van Attero (www.attero.nl) is een video te zien van de plaatsing van het reactorvat. 

Bron: Attero

Nieuwsarchief