Veel belangstelling voor nieuwe testinstallatie Kema

15 mrt 2013

Een nieuwe installatie van DNV Kema, het vroegere laboratorium van de Gasunie, om gasmeetapparatuur te testen kan rekenen op veel belangstelling uit binnen- en buitenland. Om ook het laatste restje gas of olie uit een bron te kunnen winnen, is het nodig om te weten hoe het mengsel van water, gas en olie uit een bron er precies uit ziet. De nieuwe installatie kan apparatuur testen die deze exacte samenstelling kan meten.

Het is belangrijk dat meters van het mengsel betrouwbaar zijn. Het laatste restje gas of olie in een bron is vaak onzuiver. Het wordt steeds meer rendabel om ook deze laatste restjes te winnen. Met goede meetapparatuur is het mogelijk om te winnen uit een mengsel dat nog maar voor vijf procent bestaat uit gas of olie. De nieuwe installatie kan mengsels maken en de meetapparatuur moet dan aantonen dat het de juiste verhouding weergeeft.

Bij de één miljoen boorputten over de hele wereld  is nog maar 1 procent uitgerust met meetapparatuur die kan worden getest door de nieuwe installatie van Kema. Het bedrijf ziet dus ook een groeiende markt voor meetapparatuur en het testen ervan.

Kema heeft uitvoerig marktonderzoek verricht voordat ze de installatie hebben gebouwd. Bij de ontwikkeling is een bedrag gemoeid van enkele miljoenen euro’s. De nieuwe activiteit zorgt ook voor vijf nieuwe banen. Over heel de wereld worden nieuwe klanten geworven op symposia en congressen.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief