Van der Hoeven: Groen Gas Hubs kunnen in 2011 rekenen op SDE-subsidie

09 apr 2010

Groen Gas HubMinister Maria van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) gaat ervoor zorgen dat biogashubs in 2011 gebruik kunnen maken van SDE-subsidie. Dat liet zij woensdag per brief aan de Tweede Kamer weten. Het hoe en wat van de subsidiëring blijft nog onduidelijk.

Biogashubs, door stichting Energy Valley en de initiatiefnemers als Groen Gas Hubs aangeduid, zijn verzamelpunten van biogas uit meerdere bronnen -veelal vergisters op boerenerven. Op dit verzamelpunt wordt het biogas opgewerkt tot aardgaskwaliteit om het vervolgens in het gasnet te injecteren. Dit is volgens de bedenkers efficiënter dan wanneer bij alle boeren met een vergister apart een opwerkinstallatie op het erf komt te staan.

Minister en Tweede Kamer stonden erg positief tegenover dit idee, maar de bureaucratie gooide roet in het eten. Een SDE-aanvraag voor een biogashub kan vanwege de regels alleen worden goedgekeurd als de hub, inclusief alle vergisters, in één keer wordt gedaan, "als ware het één productie-installatie". Maar dat stuitte op praktische bezwaren bij de bedenkers van de biogashubs, die uitgingen van een 'ingroeimodel', waarbij gestart wordt met een aantal vergisters dat geleidelijk wordt uitgebreid.

Van der Hoeven zet nu zaken in beweging, zodat dit probleem in 2011 is opgelost. De eindoplossing heeft ze nog niet, dat verdient nadere uitwerking. Het is vermoedelijk zo, vertelt haar woordvoerder Jan van Diepen, dat haar opvolger de handtekening zet onder de ministeriële regeling die SDE-subsidie voor biogashubs mogelijk maakt.

Wel schetst de demissionaire bewindsvrouw de grote lijnen. Er moet in de SDE-regels worden toegestaan dat men gebruik maakt van gezamenlijke infrastructuur (leidingen, opwerk- en invoedingsinstallaties) in plaats van dat men een geheel eigen productie-installatie exploiteert, schrijft Van der Hoeven de Kamer. "Deze oplossing biedt flexibiliteit, omdat het mogelijk wordt gemaakt om verschillende typen vergisters een verschillend, passend subsidiebedrag toe te kennen. Daarnaast kan elke vergister op zijn eigen moment starten met produceren. Door de flexibele groeimogelijkheden die hieruit voortkomen, zijn de biogashubs budgettair goed beheersbaar en is er ruimte voor grotere en kleinere hubs."

Het lijkt er daarmee op dat elke subsidie-aanvraag voor toetreding tot een biogashub maatwerk wordt. Of die perceptie klopt, is te vroeg om te zeggen, vertelt EZ-zegsman Van Diepen. "Over de vormgeving van de nieuwe regeling wordt nog nagedacht."

Er zijn plannen voor Groen Gas Hubs op een 5tal locaties in Friesland, Groningen en Drenthe.

bron: Energeia

Nieuwsarchief