Van den Berg wil doorgaan met discussie over CO2-opslag

06 okt 2010

De Groningse Commissaris van de Koningin Max van den Berg wil de discussie over ondergrondse CO2-opslag voortzetten. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. Kabinet-Rutte wil dat er eerst een besluit wordt genomen over een tweede kerncentrale.

Dinsdag werd bekend dat de regering in wording pas CO2 ondergronds op wil slaan als er een vergunning is voor een nieuwe kerncentrale. De tekst in het concept-regeerakkoord luidt letterlijk: “Opslag van CO2 kan ondergronds plaatsvinden met inachtneming van strenge veiligheidsnormen en lokaal draagvlak. Deze opslag komt pas aan de orde na verlening van de vergunning voor een nieuwe kerncentrale.”

Deze tekst heeft grote onduidelijkheid geschept bij alle betrokken partijen rondom de discussie over de opslag van het broeikasgas in het Noorden. Het ministerie van Vrom weet niet hoe de tekst moet worden uitgelegd. Tot duidelijk is wat er bedoeld wordt met de tekst, zijn alle informatiebijeenkomsten uitgesteld. Waarom de koppeling tussen atoomenergie en CO2-opslag wordt gelegd, is niet duidelijk. De noordelijke milieufederaties hebben aangegeven boos te zijn vanwege deze koppeling, omdat de discussie nu wordt vertroebeld met oneigenlijke argumenten.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief