Sunoil gaat verder op varkensvet

28 mei 2008

Sunoil in Emmen wil steeds meer dierlijk vet uit slachterijen gebruiken om biodiesel te maken. Dat zegt directeur Wilfred Hadders.

De eerste Nederlandse biodieselfabriek opende in 2006 de deuren. Sunoil veroopt de milieuvriendelijke brandstof onder meer aan tankstations in Duitsland. Hadders: “In het begin gebruikten we alleen koolzaadolie om biodiesel uit te winnen.” In de loop der tijd stapte Sunoil over op frituurvet. “Dit is ook prima geschikt. Stapsgewijs gebruiken we nu ook steeds vaker dierlijk vet”, aldus Hadders.

 

Het vet is goedkoper dan koolzaadolie, maar dat is volgens Hadders niet de voornaamste reden waarom Sunoil is overgestapt. “Het is goedkoper, maar het productieproces is weer duurder. De vetten zijn beter voor het milieu dan de olie. Biodiesel van koolzaad heeft ten opzichte van minerale olie een koolstofdioxidereductie van 35 procent. Met de vetten bereiken we een reductie van tussen de 70 en 90 procent”, vertelt de directeur, die volgend jaar zo’n 80 miljoen liter biodiesel wil produceren.

Nieuwsarchief