Suiker Unie wordt grootste groen gasproducent van Noord-Nederland

19 jul 2011

Suiker Unie zal vanaf de herfst van 2012 de grootste producent van groen gas in Noord-Nederland worden. Op 15 september aanstaande slaat burgemeester Peter Rehwinkel de eerste paal van een enorme vergistingsinstallatie voor biomassa op het terrein van de suikerfabriek in Hoogkerk.

De installatie zal bij zijn ingebruikname 10 miljoen kubieke meter gas uit suikerbietenpulp gaan produceren - genoeg voor de verwarming van zo’n 7000 woningen. In de toekomst wordt deze productie naar alle waarschijnlijkheid uitgebreid tot 25 miljoen kuub. De vergunningen hiervoor heeft Suiker Unie al binnen, maar er is vooralsnog geen investeringsbesluit over de uitbreiding genomen.

In de installatie zal de bietenpulp die overblijft na de suikerproductie versneld worden gefermenteerd. Hierdoor ontstaat biogas, dat ter plekke wordt opgewerkt tot gas van aardgaskwaliteit zodat het direct in het Nederlandse gasnet kan worden geïnjecteerd. Mocht de productie in de toekomst worden uitgebreid dan zullen ook andere reststromen, zoals stoomschillen uit de aardappelverwerkende industrie, in de installatie worden omgezet in biogas.

De vergistingsinstallatie zoals die nu gebouwd gaat worden zal bestaan uit acht sleufsilo’s van 22 bij 100 meter, vier 25 meter hoge fermentatietanks en een tank voor navergisting die tevens functioneert als gasbuffer.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief