Subsidie voor energiezuinige nieuwbouw in Noord-Nederland

23 mrt 2011

Gemeenten in Groningen, Friesland en Drenthe kunnen vanaf woensdag 23 maart subsidie krijgen voor de bouw  van energiezuinige woningen en kantoorgebouwen. Hiermee willen de drie noordelijke provincies de ontwikkeling van Koplopergebieden Energiezuinige Nieuwbouw stimuleren als onderdeel van het 100.000 Woningenplan.

In ieder van de drie provincies kunnen drie nieuwbouwprojecten een subsidieaanvraag indienen. Per provincie is hiervoor maximaal 300.000 euro beschikbaar. De projecten moeten minimaal 20 woningen of 2.000 vierkante meter kantoorruimte betreffen en het energieverbruik daarvan moet minstens 25 procent lager zijn dan wettelijk verplicht is. 

De subsidie is bedoeld als bijdrage in extra proces- en begeleidingskosten. Zoals voor het ontwikkelen van kosteneffectievere energiemaatregelen, slimmere financiële constructies, het inhuren van specifieke bouwkundige deskundigheid of betere begeleiding tijdens de bouw. Afhankelijk van de omvang van het project en de energieambities is 50.000 tot 200.000 euro subsidie beschikbaar. Zo kunnen nieuwbouwprojecten met minstens 50 procent betere energieprestaties rekenen op een hogere bijdrage.

Uiterlijk 1 juni 2011 worden de projecten die in aanmerking komen voor deze subsidie aangewezen.

Bron: Provincies Groningen, Friesland en Drenthe

Nieuwsarchief