Start aanleg groengasleiding tussen Attero en Green Planet

10 mei 2012

 

Op dinsdag 15 mei wordt begonnen met de aanleg van een groen gasleiding tussen afvalverwerker Attero in Wijster en het in aanbouw zijnde duurzame tankstation Green Planet in Pesse. Green Planet wordt hiermee het eerste tankstation in Nederland waar honderd procent groen gas getankt kan worden. Bij Attero in Wijster wordt het groene gas geproduceerd door afval en reststromen te vergisten en dit biogas vervolgens op aardgaskwaliteit te brengen.

Vanaf begin 2013 kunnen automobilisten bij Green Planet zes verschillende soorten duurzame brandstof tanken, waaronder biodiesel en groen gas. Green Planet zal deels haar eigen energie opwekken en warmte hergebruiken. Behalve een tankstation wordt Green Planet een informatie- en belevingscentrum met een winkel, een brasserie en een terras.

Door ‘groene’ brandstoffen zo veelvuldig aan te bieden wordt Green Planet de missing link tussen markt en consument. ‘Het kip-ei probleem, dat consumenten niet afnemen omdat er weinig aanbod is en dat er weinig aanbod is omdat de afzetmarkt klein is, wordt hierdoor weggenomen’, aldus eigenaar Edward Doorten. ‘Dit wordt het tankstation van de toekomst’.

De groen gasleiding die Attero met Green Planet verbindt, wordt onderdeel van het aardgasnetwerk dat Rendo Netwerken aanlegt tussen Attero en de gemeente Hoogeveen. De verbinding tussen de groen gas leiding en Green Planet wordt verzorgt door BAM Infratechniek Noordoost. De planning is dat de groen gasleiding eind 2012 klaar is.

Nieuwsarchief