Stad Groningen wil twintig windmolens

29 apr 2013

De gemeente Groningen wil twintig windmolens binnen de gemeentegrenzen neerzetten. Dat heeft het de provincie Groningen laten weten. De gemeenteraad ging akkoord met een voorstel van de PvdA, die de turbines als middel ziet om duurzaamheiddoelstellingen te behalen. De turbines kunnen de helft van de stad Groningen voorzien van stroom.

Het is nog niet duidelijk waar de molens precies moeten komen te staan. Gedacht wordt aan Westpoort, langs het Winschoterdiep, bij Meerstad of bij de afvalverwerking Stainkoeln.

Volgens de PvdA is windenergie nodig om in 2035 de stad CO2-neutraal te hebben. In datzelfde jaar wil moet in Groningen voor 850 megawatt aan windenergie worden opgewekt. Dat is onderdeel van een belofte die alle provincies hebben gedaan. Per windmolen gaat het om 3 tot 4 megawatt aan stroom, dus de stad levert dan een aandeel van ongeveer 70 megawatt.

De gemeente heeft aangeboden de windmolens te plaatsen omdat de provincie grote moeite heeft om locaties te vinden. In 2020 moeten de molens draaien.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief