Staatssecretaris wil asbestdaken vervangen door zonnepanelen

01 feb 2012

Staatssecretaris van Milieu Joop Atsma wil boeren helpen bij het saneren van asbestdaken door het mogelijk te maken deze operatie te bekostigen met de installatie van zonnepanelen. Dat zei Atsma tijdens de presentatie van een regionaal Landbouwactieplan van LTO Hogeland in het Groningse Oudeschip.

Nederland heeft de ambitie om in 2024 het eerste asbestvrije land van Europa te zijn. Om die ambitie te verwezenlijken moeten duizenden, vaak historische, boerenschuren worden gesaneerd. Om deze sanering deels te bekostigen kunnen boeren momenteel alleen een beroep doen op de belastingaftrekregeling voor milieu-investeringen. Volgens LTO Hogeland gaat het om flinke investeringen die op zichzelf geen extra rendement opleveren. Daarom zouden veel landbouwers liever kiezen voor sloop van hun karakteristieke schuur om op dezelfde plek een nieuwe, modernere variant neer te zetten.

Atsma wil dit voorkomen door samen met LTO te onderzoeken of de aftrekregeling voor milieu-investeringen gekoppeld kan worden aan de aftrekregeling voor energie-investeringen. Boeren zouden de sanering van asbest dan kunnen bekostigen door op de gesaneerde daken zonnepanelen te installeren.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief