Slimme energiemeter bespaart Groningen energie en kosten

22 jul 2009

Groningen plaatst de komende maanden op afstand uitleesbare energiemeters bij alle objecten van de gemeente die gas of elektriciteit verbruiken. Het doel is een aanzienlijke energie- en kostenbesparing. Groningen is de eerste stad in Nederland die op deze manier en op deze schaal het energieverbruik in de gaten houdt.
“Het uitgangspunt is dat inzicht in en bewustzijn van het energieverbruik tot besparing leidt”, zegt facilitair adviseur Frank Bouma van de gemeente Groningen. “Met de nieuwe meters en de bijbehorende software kun je op praktische elk moment van de dag heel gedetailleerd zien wat het verbruik is per locatie. Met die gegevens kun je heel gemakkelijk bekijken of en hoe je energie zou kunnen besparen.”

De gemeente Groningen heeft in totaal ongeveer 1014 elektriciteitsaansluitingen en zo’n 215 gasaansluitingen. Deze aansluitingen zijn verdeeld over verschillende soorten objecten, zoals kantoorgebouwen, gemalen, bruggen, marktaansluitingen en sportaccommodaties. In totaal wordt per jaar ongeveer 31 miljoen kWh elektriciteit verbruikt en bijna 9 miljoen kubieke meter gas. Door het maken van verschillende vergelijkingen en analyses zal het nieuwe systeem veel besparingspotentieel inzichtelijk maken. Een deel van de besparingen zijn eenvoudig en direct te realiseren.
 
Bouma: “We registreren minimaal ieder kwartier de stand van de meters. Als er bij een object een piek in het verbruik is, kun je de oorzaak sneller opsporen. Vervolgens kijk je of je het terug kunt dringen. Maar je kunt ook het energieverbruik ’s nachts en in het weekend onder de loep nemen. Dan zou het namelijk aanzienlijk minder moeten zijn dan op gewone doordeweekse dag. Als vervolgens blijkt dat het verbruik maar met de helft daalt, is er duidelijk wat aan de hand. Door vervolgens bijvoorbeeld machines uit te schakelen of betere isolatie toe te passen kun je dan het probleem verhelpen.

Verder kun je ook diverse gebouwen met een zelfde functie gemakkelijk met elkaar vergelijken en uitzoeken waarom het ene meer verbruikt dan het andere”, legt Bouma uit. “En uiteindelijk kun je ook zien welke besparingsmaatregelen effect hebben. Dus tijdens warmetruiendag weet je meteen wat het heeft opgeleverd.” De nieuwe energiemeters zijn onderdeel van het streven van het college van burgemeester en wethouders om de stad duurzamer te maken. Doel is van Groningen de duurzaamste stad van Nederland te maken.   

Nieuwsarchief