Seaports Xperience Center van start

20 jan 2010

Dinsdagmiddag 19 januari 2010 is de officiële opening van het Seaports Xperience Center verricht. Het centrum is gevestigd in het Eemsmondgebouw in Delfzijl. Het Seaports Xperience Center  is een initiatief van de Provincie Groningen, Groningen Seaports, de Hanzehogeschool Groningen, de Noordelijke Regieraad Bouw en ISD Noordoost / Werkplein Eemsdelta.  Het SXC heeft enkele belangrijke doelstellingen. Kort samengevat wil het SXC ervoor zorgen dat de regio een arbeidsstimulans krijgt, dat onderwijs en de arbeidsmarkt in de regio goed op elkaar worden afgestemd en dat het woon-, werk- en leefklimaat in de regio goed wordt belicht.

Een mooie klus. SXC-directeur Martin Verbree: “Dit is een regio met ruimte in alle betekenissen van het woord. Waar vind je dat nog in Nederland? Huizen zijn betaalbaar, er is grond en de regio ontwikkelt zich in elk opzicht veelbelovend. Er wordt enorm veel opgepakt. Daarvoor hebben we steeds meer mensen nodig. De enorme mogelijkheden hier worden grootschalig aangegrepen. “

Hij vervolgt: “Door overleg tussen het onderwijs en de handel en industrie hier kunnen we nu gerichte opleidingen opzetten op alle niveaus en studenten goede stageplaatsen bieden. Ook gaan we excursies in het havengebied organiseren voor belangstellenden. Op dit moment gebeurt hier van alles en daar willen we meer mensen bij hebben.” 

De Eemsdelta, het gebied van Delfzijl tot de Eemshaven in het noorden van het land, is een gebied waarin op dit moment grootschalig wordt geïnvesteerd.  Naar schatting wordt de komende jaren zo’n zes miljard euro gestoken in nieuwe en bestaande projecten. Met name de Eemshaven is één grote bouwput. De haven breidt zich uit tot een van de grotere energieknooppunten in Europa, zowel op het gebied van traditionele als nieuwe energievormen. De vele nieuwe projecten en de uitbreidingen zorgen voor honderden, zoniet duizenden nieuwe arbeidsplaatsen. In Noord-Groningen is echter sprake van vergrijzing van de arbeidsmarkt en van bevolkingskrimp. Voor de vele bedrijven  in en rondom het havenindustriële complex is het  erg lastig om geschikte en goed opgeleide nieuwe arbeidskrachten te vinden. Vooral op dit punt zal het Seaports Xperience Center een verbindende schakel tussen onder andere het bedrijfsleven en het onderwijs zijn. 

Bron: Provincie Groningen

Nieuwsarchief