Schots onderzoek: ‘risico CO²-opslag veel kleiner dan voorgesteld’

22 sep 2011

Het risico om slachtoffer te worden van de lekkage van CO² uit ondergronds opslag is veel kleiner dan de kans dat je overlijdt door een auto-ongeluk of blikseminslag. Dat concluderen wetenschappers van de University of Edinburg uit onderzoek naar de slachtoffers van Italiaanse natuurlijke CO²-bronnen, zo meldt het NRC Handelsblad.

De Schotse wetenschappers keken voor hun onderzoek naar Italiaanse cijfers over dodelijke koolstofdioxidevergifting. Westelijk van de Apennijnen en op Sicilië stijgt namelijk op 286 plekken CO² uit de bodem op door vulkanische activiteit of biologische processen diep onder de grond. Gemiddeld produceren deze natuurlijke bronnen jaarlijks 10 tot 100 ton CO².

Italiaanse onderzoekers hebben een database aangelegd van het aantal ongelukken dat zich rond deze bronnen voordeed. In de afgelopen vijftig jaar blijken er 19 mensen te zijn overleden als gevolg van het inademen van de koolstofdioxide. Elf daarvan bezweken tussen 1990 en 2010.

De onderzoekers van de University of Edinburgh hebben het jaarlijks aantal slachtoffers gedeeld door het totaal aantal inwoners van de gebieden waar de bronnen voorkomen. Deze berekening levert een opvallend lage kans om te overlijden door het ontsnappend broeikasgas op.     
 
Bron: NRC Handelsblad

Nieuwsarchief