Samenwerking tussen DONG Energy Solar Challenge en Tall Ships Races Harlingen

27 jun 2012

The Tall Ship Races Harlingen en de DONG Energy Solar Challenge zijn een samenwerkingsverband aangegaan. De twee Friese evenementen vertonen behoorlijk wat overeenkomsten en vinden daarom dat samenwerking voor de hand ligt. Zowel de Tall Ships Races als de DONG Energy Solar Challenge natuurlijk om wedstrijden voor vaartuigen. Daarnaast hebben beide races een internationaal deelnemersveld en dagen ze jongeren uit zich te ontwikkelen.

De DONG Energy Solar Challenge (8 t/m 14 juli 2012) is een zonnige variant op de beroemde Elfstedentocht. Over een afstand van 220 kilometer varen deelnemers uit binnen- en buitenland in een zelfgebouwde zonneboot langs alle Friese elf steden. Net als bij The Tall Ships Races kent deze tocht veel ontberingen.

The Tall Ships Races Harlingen vinden weer plaats in 2014. Na de start zeilen de zeilschepen, met aan boord een groot aantal jongeren (trainees)uit diverse landen over de Noordelijke Europese zeeën naar Fredrikstad en Bergen in Noorwegen. Op 2 augustus 2014 wordt er gefinisht in het Deense Esbjerg. Bij The Tall Ships Races staat de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemende trainees centraal. De race en het proces op zee geeft ze ontwikkelingen mee die ze klaarstoomt voor hun toekomst. 

Jan Reier Arends, voorzitter van Stichting Harlingen Sail: ‘onze evenementen hebben veel raakvlakken. Beide evenementen zijn internationaal gericht, hebben een duurzaam karakter, en jongeren staan in het middelpunt. Ook tijdens de zonnebotenrace draait het om teamwerk. Het is prachtig om elkaar in 2012 en 2014 te versterken.’ Op donderdag 12 juli 2012 zullen de trainees van beide evenementen elkaar in Harlingen ontmoetenom ervaringen uit te wisselen.

Naast de overwinning in de DONG Energy Solar Challenge 2012, strijden deelnemers aan die race dit jaar ook voor een traineeship voor The Tall Ship Races 2014. Dit traineeship wordt aangeboden door Stichting Harlingen Sail en is de bezegeling voor het partnerschip dat beide evenementen met elkaar aangaan. Daarnaast zullen de zonneboten in 2014 Harlingen aandoen tijdens The Tall Ships Races Harlingen. Daar zullen zijn een speciaal plekje in de programmering krijgen om onder andere duurzaamheid onder de aandacht te brengen.

Bron: Stichting Harlingen Sail

Nieuwsarchief