SER Noord neemt een voorschot op energieakkoord

02 feb 2011

Noord-Nederland kan de nationale klimaatdoelstellingen voor 2020 halen als de BV Nederland bereid is om hier fors te investeren in kennisontwikkeling, de inzet van alternatieve energiebronnen en grootschalig hergebruik van CO2. Dat is de overtuiging van de Sociaal Economische Raad (SER) in Noord-Nederland.

Het kabinet wil dat er in 2050 nog maar 100 megaton aan CO2 wordt uitgestoten. Dat is nu een keer zoveel. Volgens Catrinus Jepma, adviserend lid van de SER Noord en hoogleraar energie en duurzaamheid aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), gaat dat zonder het Noorden niet lukken. Dat zegt hij in het Dagblad van het Noorden.

Nederland moet volgens Jepma nog grote stappen maken op weg naar een duurzame economie. In het Dagblad zegt hij dat hier 30 miljard euro wordt gestoken in alle mogelijke vormen van energieproductie. Op steenworp afstand van de Eemshaven ligt straks een Europees netwerk van formaat voor de aan- en afvoer van stroom. Volgens Jepma is een dergelijk kruispunt de ideale plek voor kennisontwikkeling.

De SER Noord zegt aan de vooravond van het bezoek van minister Maxime Verhagen welke zaken in een nieuw energieakkoord met het rijk moeten worden verankerd. Op één staat met stip dat er meer en specialistischer onderwijs op energiegebied moet komen. Daardoor wordt de noordelijke economie groener.

De SER vraagt het kabinet om in te zetten op gegroepeerde windenergie boven Schiermonnikoog. Nederland is volgens Jepma terughoudend, terwijl de energiekabels straks naar de Eemshaven knetteren. In Duitsland wordt bijvoorbeeld voor 15.000 megawatt aan windenergie gerealiseerd, terwijl Nederland aankomt met een windpark van 600 megawatt.

Over ondergrondse CO2-opslag zegt de SER dat slechts vijftig procent van de CO2 de grond in hoeft als wordt geïnvesteerd in glastuinbouw, algenteelt en chemische industrie.

Nieuwsarchief