Rooijers pleit voor verplicht aandeel groene stroom en afschaffing SDE-subsidie

19 jan 2010

Energiebedrijven investeren niet genoeg in duurzame elektriciteit. Dat schrijft De Volkskrant. Op deze manier wordt het doel van twintig procent duurzaam opgewekte energie in 2020 niet gehaald. Frans Rooijers, directeur van milieuadviesbureau CE Delft pleitte in de krant voor afschaffing van de subsidies en een aandeel groene stroom verplicht te stellen. Navraag door de krant bij grote energiebedrijven in Nederland leerde dat het doel te ambitieus is. Volgens De Volkskrant is het aandeel duurzame elektriciteit in Nederland momenteel acht procent.

 

Een vergelijking door Somo leert dat RWE het aandeel duurzame elektriciteit wil verhogen van vijf naar vijfentwintig procent. Eneco is het groenste bedrijf, met een aandeel in 2008 van 46 procent. Bovendien is Eneco van plan dat uit te bouwen naar zestig procent. Het aandeel van Eon is veertien procent, en dat bedrijf heeft geen plannen dit uit te bouwen.

De Somo waarschuwt echter dat alle plannen en voornemens van bedrijven zijn opgeteld, waardoor de cijfers makkelijk te positief kunnen uitvallen. Bovendien waarschuwt Rooijers dat de huidige grijze centrales het over tien jaar nog prima doen, waardoor het nog moeilijker wordt om het aandeel duurzaam te verhogen. Om die reden wil hij dat een aandeel groene stroom van eigen bodem verplicht wordt gesteld, en de SDE-subsidie wordt afgeschaft.

Bron: Energeia

Nieuwsarchief