Rijksuniversiteit Groningen duurzaamste universiteit van Nederland

17 jan 2013

De Rijksuniversiteit Groningen staat wereldwijd op een eervolle plaats 53 van UI Greenmetric Ranking of World Universities 2012. En in Nederland is Groningen helemaal top. Van de vijf Nederlandse universiteiten die dit jaar aan de ranking meededen, scoort de RUG het beste.

In de UI Greenmetric ranking worden universiteiten vergeleken op ‘duurzaamheid op de campus’ en ‘milieuvriendelijk management’. De ranking wordt opgesteld door Universitas Indonesia (UI) met als doel om op het gebied van duurzaamheid een verandering in de samenleving te bewerkstelligen. ‘A benefit to us all is the prospect of change. We believe the universities are the nexus for bringing about real change in society,’ zegt de Indonesische rector Gumilar Rusliwa Somantri.

‘We doen mee aan deze ranking omdat we duurzaamheid heel belangrijk vinden en omdat we willen laten zien dat we aan een duurzame bedrijfsvoering werken,’ zegt de Groningse collegevoorzitter Sibrand Poppema. ‘Als we duurzaamheid aan onze studenten onderwijzen, moeten we het ook zelf in de praktijk brengen.’

Stormachtige groei

De UI Greenmetric World Ranking werd dit jaar voor de derde keer opgesteld. In het totaal deden nu 215 universiteiten uit 49 landen mee, 178 meer dan vorig jaar; een stormachtige groei. De UI hoopt dan ook dat het aantal deelnemende universiteiten binnen enkele jaren groeit tot over tweeduizend.

In Nederland deden naast Groningen de universiteiten van Eindhoven, Twente, Amsterdam (UvA) en Rotterdam mee. In de ranking kunnen universiteiten scoren op ‘Setting and Infrastructure’, ‘Energy and Climate Change’, ‘Waste’, ‘Water’, ‘Transportation’ en ‘Education’.

Afval scheiden

Groningen scoort vooral goed in de categorie ‘Waste’ en ‘Transportation’. Volgens milieucoördinator Dick Jager komt dit omdat de Rijksuniversiteit Groningen afval scheidt in niet minder dan 28 verschillende stromen en het bovendien ophaalt met een elektrische afvalauto. Wat het transport betreft heeft Groningen volgens Jager het geluk dat het een fietsstad is. Ook het vervoersplan dat de universiteit al in 2000 opstelde, heeft veel bijgedragen.

In de andere categorieën is er ruimte voor verbetering, maar bij ‘energie’ en ‘water’ werkt de Groningse universiteit daar met succes aan, zegt Jager enthousiast. ‘Sinds 1996 is de universiteit erin geslaagd om 33 procent te besparen op energie en 60 procent op water. Technische maatregelen waren daarbij het belangrijkste instrument.’

Nieuwsarchief