RWE neemt Essent over

27 mei 2009

Het proces dat moet leiden tot de overname van energiebedrijf Essent door het Duitse RWE, nadert zijn einde. Dat meldt het ANP. Omdat grootaandeelhouder Noord-Brabant (230,8 procent) zijn aandelen verkoopt, verwerft RWE zeker meer dan de benodigde 80 procent van het belang. Een chronologie van gebeurtenissen in het afgelopen halfjaar:
12 januari: RWE doet een bod van 9,3 miljard euro op het productie- en leveringsbedrijf van Essent. De overname gaat door als de Duitsers 80 procent van de aandelen krijgen aangeboden, is de afspraak.
17 januari: zorgen ontstaan vanwege het 'vieze' imago van RWE en over de kerncentrale Borssele die voor de helft in Duitse handen dreigt te komen.

18 maart: de grootste aandeelhouders Overijssel, Limburg en Noord-Brabant spreken formeel het voornemen uit om Essent te verkopen. Weerstand lijkt alleen te bestaan in enkele kleine gemeenten.
22 april: medeaandeelhouder Delta stapt naar de rechter omdat RWE in een 'schijnconstructie' voor de helft eigenaar dreigt te worden van kerncentrale Borssele.

24 april: vanwege verdeeldheid in de coalitiepartijen PvdA en VVD stemmen Provinciale Staten van Noord-Brabant met een nipte meerderheid tegen de verkoop van Essent.
15 mei: RWE dreigt genoegen te nemen met iets meer dan de helft van de aandelen. Brabantse VVD'ers kiezen eieren voor hun geld waardoor in een extra vergadering van Provinciale Staten een meerderheid ontstaat voor de overname.

27 mei: het Brabantse provinciebestuur kiest definitief voor verkoop van zijn aandelen.
Eind juni: definitieve afronding overname in aandeelhoudersvergadering Essent.
Nieuwsarchief