Provincie Groningen baalt van tegenhouden verkoop Borssele

04 sep 2009

Het Groningse provinciebestuur baalt ervan dat de overname van de kerncentrale in Borssele door het Duitse energiebedrijf RWE nog niet rond is. De kerncentrale is in het bezit van Essent en de provincie is daar aandeelhouder van. De verkoop is onderdeel van de totale overname van Essent door RWE. De rechter in Arnhem verbood onlangs dat de Duitsers de nieuwe eigenaar zou worden van de centrale, omdat Borssele een publiek Nederlands belang moet blijven.

Gedeputeerde William Moorlag hoopt dat de overname alsnog rond komt. Hij is alleen bang dat een juridische procedure meerdere jaren in beslag gaat nemen. Volgens hem komt de provincie in 2011 in zwaar weer door allerlei rijksbezuinigingen. De extra 60 miljoen euro die de verkoop van Borssele oplevert, wil de provincie gebruiken voor grote infrastructurele projecten

Er loopt nog een hoger beroep tegen de beslissing van de rechter. In principe wordt de overname nu rond gemaakt zonder de kerncentrale daarin te betrekken. Komt er alsnog een akkoord voor de verkoop van Borssele, dan worden deze opbrengsten onder de aandeelhouders verdeeld. De verkoop van Essent aan RWE levert de provincie Groningen sowieso een bedrag op van 558 miljoen en dat is nog zonder de 60 miljoen van Borssele.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief